Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΘΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΛΙΑΣ
Η ιδέα του κόλπου της Μεγάλης Ελλάδας ενός μόνο μητροπολιτικού κλωβού που από το Capo Rizzuto θα ακολουθούσε την ακτογραμμή του Κόλπου μέχρι τη Santa Maria di Leuca, προκαλεί ενδιαφέρον και συναίνεση στις γειτνιάζουσες περιοχές της Λουκανίας-Μπαζιλικάτας (Lucania/Basilicata) και της Απουλίας (Puglia).
Σε μήκος περίπου 400 χλμ υπάρχουν πολλά αγκυροβόλια που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στο μέλλον της τουριστικής-κρουαζιέρας-εμπορικής προσφοράς σε διαπεριφερειακό πλαίσιο.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την έναρξη μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων με τους διαχειριστές και τους πληθυσμούς των τριών τομέων για ενημέρωση που εστιάζουν στην ιδέα του έργου και τις δυνατότητές του.
Οι σχέσεις με τους Έλληνες εκπροσώπους έχουν επίσης ενταθεί για να επανεκκινήσουν και να επανεκτιμήσουν τις σχέσεις στην ευρύτερη λεκάνη του Ιονίου, ιδιαίτερα προς τις συνδέσεις με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.
Παρακάτω είναι το τελευταίο δελτίο τύπου της «Επιτροπής για την Επαρχία της Μεγάλης Ελλάδας» (“Comitato per la Provinica della Magna Graecia”).
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μας αρέσει η ιδέα της συγκρότησης ενός μητροπολιτικού κλωβού που συνδέεται με την περιοχή του Κόλπου, ξεκινώντας από το Λακίνιο (Lacinio) έως τη Λεύκα (Santa Maria di Leuca).
Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, η Επιτροπή δημοσίευσε στον ιστότοπο www.magnagraecia.eu τα δυο έγγραφα προγραμματισμού, τα οποία συγκεντρώνουν την ιδέα του έργου της Επαρχίας της Μεγάλης Ελλάδας μεταξύ Κρότωνα και Συβαρίτιδας, με δυο πρωτεύουσες, τον Κρότωνα στα νότια, και το Corigliano-Rossano στα βόρεια, και ταυτόχρονα η ιδέα της διαπεριφερειακής μητροπολιτικής περιοχής του κόλπου του Τάραντα που ονομάζεται: Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας (Baia della Magna Graecia).
Θετικές αντιδράσεις και όλο και πιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την ιδέα του σχεδιασμού φθάνουν σε εμάς από τις κοντινές επαρχίες της Λουκανίας και Απουλίας.
Θεωρείται ήδη, μόλις παρέλθει η προεκλογική περίοδος, ότι η Περιφέρεια της Καλαβρίας αλλά και αρκετές παράκτιες κοινότητες της Απουλίας και της Λουκανίας που είναι κοντά στις διοικητικές εκλογές, θα επενδύσουν στην προώθηση μιας σειράς θεματικών συναντήσεων στις ενδιάμεσες περιοχές της Λουκανίας σχετικά με τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα μιας ιδέας τέτοιου μεγέθους.
Δεκαεπτά αποβάθρες, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών, εμπορικών και σκαφών αναψυχής από το Le Castella στη Santa Maria di Leuca, που βρίσκονται σε μόλις 400 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Καμία άλλη περιοχή στη λεκάνη της Μεσογείου δεν διαθέτει ήδη κάτι ανάλογο. Σαφώς, εάν τοποθετηθεί εντός δικτύου, με ναυτιλιακές εταιρείες και ειδικές τουριστικές-πολιτιστικές προσφορές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων με πολύ ενδιαφέροντα συνεπαγόμενα.
Η περιοχή βρίσκεται επίσης γεωγραφικά ως η πλησιέστερη, σε ευθεία γραμμή, στη Διώρυγα του Σουέζ, επομένως η εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και για οποιαδήποτε μεταφορά φορτίου. Όλα αυτά επίσης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το λιμάνι της Gioia Tauro, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη λεκάνη στη Μεσόγειο, δεν ασκεί έντονη αναδρομική δραστηριότητα μην ανοίγοντας τα κοντέινερ στο έδαφος, αλλά προχωρώντας απευθείας στο άδειασμα των πλοίων και σχετική άμεση φόρτωση σε τρένα και αρθρωτά οχήματα, από τα ίδια.
Επιπλέον, από την άποψη της κρουαζιέρας, η λεκάνη του κόλπου της Μεγάλης Ελλάδας θα προσφέρει επαναστατικές ευκαιρίες, επίσης στις συνδέσεις με τα κοντινά αλβανικά, βορειοηπειρωτικά λιμάνια καθώς και με τα αντίστοιχα ελληνικά της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας (με τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις), και γενικά με όλους τα κύρια λιμάνια της λεκάνης της Μεσογείου, άρα των ηπείρων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Επομένως, θα άνοιγε μια νέα οπτική για την περιοχή της Ιονικής Αψίδας (Arco Jonico) στον κόλπο της Μεγάλης Ελλάδας, η οποία θα επέστρεφε στο κέντρο της λεκάνης της Mare Nostrum, όπως είχε ήδη σχεδιασθεί την εποχή των αρχαίων Ελλήνων με τις αποικίες του Κρότωνα, της Σύβαρης, του Μεταπόντιου, του Τάραντα, της Καλλίπολης.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή συνεχίζει την αδιάκοπη δράση της για την ευαισθητοποίηση των μαζών για θέματα που αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και διερεύνησης σε καθημερινή βάση, προχωρώντας ταυτόχρονα με την συνεχή παροχή ενημέρωσης για το έργο σε διάφορους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων.
Γραφείο Τύπου – Επιτροπή Μεγάλης Ελλάδας/Comitato Magna Graecia