Χρηματοδότηση ύψους 1.000.000€ από την Περιφέρεια Σικελίας στην Κοιλάδα των Ναών (Valle dei Tempi)
Κοιλάδα των Ναών, από την Περιφέρεια Σικελίας 1 εκατομμύριο ευρώ για τις ανασκαφές του Ελληνιστικού Θεάτρου
Η επιβλητική κατασκευή της, η οποία έκλεισε την πλατεία, η Αγορά, στη νοτιοανατολική πλευρά, σχεδιάζοντας μια θεαματική προοπτική προς την Κοιλάδα, προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική περιοχή της αρχαίας πόλης.
Το Περιφερειακό Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας χρηματοδοτεί με 1.000.000€ από το Ταμείο Ανάπτυξης και Συνοχής την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας του Ελληνιστικού Θεάτρου του Ακράγαντα (Agrigento) και τα εγκαίνια της κύριας περιοχής επίσκεψης της Κοιλάδας των Ναών (Valle dei Tempi) και της Ελληνιστικής Συνοικίας. Αυτό αποφασίστηκε, αναφέρει ανακοίνωση του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με την πρόταση του συμβούλου Alberto Samonà.
Το αρχαίο θεατρικό κτίριο του οποίου η κατασκευή, στην παρούσα κατάσταση της έρευνας, μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ του τέλους του 3ου και του δεύτερου αιώνα π.Χ, αντιπροσώπευε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συνολικής διαδικασίας μνημειοποίησης του δημόσιου χώρου κατά την προχωρημένη ελληνιστική εποχή. Η επιβλητική κατασκευή της, η οποία έκλεισε την πλατεία, η Αγορά, στη νοτιοανατολική πλευρά, σχεδιάζοντας μια θεαματική προοπτική προς την Κοιλάδα, προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική περιοχή της αρχαίας πόλης, στο χώρο αυτό που περιλαμβάνει τη λεγόμενη «Ελληνιστική-Ρωμαϊκή Συνοικία». «Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών για την αποκάλυψη του ελληνιστικού θεάτρου του Ακράγαντα αποτελεί αποφασιστικό βήμα. Έχω δεσμευτεί με τη Σικελία – υπογραμμίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ταυτότητας της Σικελίας, Alberto Samonà, ο οποίος ήθελε να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση της έρευνας – στην επίγνωση όχι μόνο της αξίας της ανακάλυψης και του μνημείου, αλλά και της σημασίας που μπορεί να έχει μια ανακάλυψη αυτού του μεγέθους στη συνολική οικονομία της ανάπτυξης ολόκληρης της νοτιοδυτικής περιοχής του νησιού μας. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί ενθουσιασμό, θέληση αλλά και σημαντικούς πόρους».
Το έργο, το οποίο αποσκοπεί στη συνέχιση της ανασκαφής του κτιρίου του θεάτρου, προβλέπει επίσης γεωγνωστική διερεύνηση της περιοχής όπου, πιθανώς, επρόκειτο να αναπτυχθεί η ορχήστρα και η σκηνή του κτιρίου του θεάτρου, καθώς και στην περιοχή αμέσως ανατολικά του θεάτρου. Θα αποκατασταθούν επίσης τα ευρήματα και οι κατασκευές που επισημαίνονται με την ανασκαφή και καθορισμένα μονοπάτια και περιγραφικά πάνελ. Οι ανασκαφικές εργασίες θα επιτρέψουν τη δυνατότητα να καρποφορήσει ο χώρος, συνδέοντας το θεατρικό συγκρότημα με την κύρια περιοχή επίσκεψης της Κοιλάδας των Ναών και με την ίδια την Ελληνιστική-Ρωμαϊκή Συνοικία, μέσω της διαδρομής “Cardo I” για την προώθηση της ενιαίας κατανόησης ολόκληρου του νότιου και κεντρικού τομέα της αρχαίας πόλης και, ταυτόχρονα, την ενθάρρυνση της επέκτασης της τυπικής διαδρομής επίσκεψης. Η χρηματοδοτούμενη δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις τεχνικές της στρωματογραφικής ανασκαφής και θα τεκμηριωθεί τόσο με παραδοσιακές τεχνικές χειρωνακτικής τοπογραφίας όσο και με τη χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογιών (σαρωτές λέιζερ, αεροφωτογραφίες, τρισδιάστατες ανακατασκευές).
Τα παραγόμενα δεδομένα θα διατεθούν σε μορφότυπο κατάλληλο για την ένταξη στο GIS του Πάρκου, του οποίου θα ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή· η επιλογή των δεδομένων αυτών θα περιλαμβάνεται επίσης στο web-GIS, με σκοπό τη διάδοση της γνώσης. Οι επισκέψεις στο ανοιχτό εργοτάξιο θα είναι επίσης εγγυημένες για διδακτικούς-εκπαιδευτικούς σκοπούς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας με την κοινότητα που ζει στο έδαφος της οποίας το Αρχαιολογικό Πάρκο αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Οι φάσεις του εργοταξίου και οι ερευνητικές εξελίξεις θα τεκμηριωθούν επίσης μέσω ειδικής ιστοσελίδας του εργοταξίου όπου θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για την πρόοδο της έρευνας.