Edoardo Vitale, Πρόεδρος του κινήματος “Sud e Civilta'”: είμαστε περήφανοι για τη Μεγάλη Ελλάδα, τις ρίζες μας
EDOARDO VITALE
Ο πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Sud e Civiltà» μιλά στο mgrecianews για τη δράση του
M.G.N.: Ποιός είναι ο Edoardo Vitale? Μιλήστε μας για εσάς.
E.V.: Είμαι συνταξιούχος δικαστής, συντάκτης του L’Alfiere, ενός περιοδικού που ιδρύθηκε το 1960, το οποίο ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με την αναθεώρηση της ιστορίας του Νότου της ιταλικής χερσονήσου. Είμαι επίσης πρόεδρος του κινήματος “Sud e Civiltà“/«Νότος και Πολιτισμός».
M.G.N.: Το κίνημα “Sud è Civiltà”που στοχεύει;
E.V.: Το “Sud e Civiltà” είναι μία ένωση που στοχεύει να ξεκινήσει τη συγκρότηση μιας νέας άρχουσας τάξης για την αναγέννηση του Νότου, στο όνομα της εξαιρετικής και χιλιετής παράδοσής μας.
M.G.N.: Πιστεύετε στην ανεξαρτησία του Νότου ως συνομοσπονδίας-κράτους μεταξύ Νάπολης και Σικελίας;
E.V.: Πιστεύω ότι τόσο ο λαός της Νάπολης (Napolitano – μια έκφραση που περιλαμβάνει τους πληθυσμούς που είναι εγκατεστημένοι στις επαρχίες από τον ποταμό Tronto έως το στενό της Μεσσήνης), όσο και ο λαός της Σικελίας, ενώ ο καθένας διατηρεί τις ιδιαιτερότητές του, έχουν έναν κοινό πολιτισμό και κοινά ενδιαφέροντα, που αντιμετωπίζουν ένα ιταλικό κράτος που κάνει διακρίσεις εναντίον τους για περισσότερα από 160 χρόνια και σε ομάδες συμφερόντων, Ιταλών και ξένων, που σκοπεύουν να αναστατώσουν τις ζωές των λαών υποδουλώνοντάς τους σε μια λογική καθαρής εκμετάλλευσης και πολιτιστικής ισοπέδωσης. Επομένως, είναι απαραίτητη μια κοινή σικελική-ναπολετάνικη δράση, καθώς και η συνεργασία και η αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον ζυγό της ελεύθερης αγοράς και την τοκογλυφική δικτατορία. Είναι επίσης απαραίτητο να πάρουμε πίσω τα κλειδιά του σπιτιού, δηλαδή το δικαίωμα να ζούμε σύμφωνα με τη φιλοσοφία ζωής μας και τις παραδόσεις μας, κατανοητές δυναμικά, καθώς και σύμφωνα με τις οικονομικές μας επιδιώξεις. Αυτή η αυτονομία είναι απαραίτητη για την ίδια την επιβίωση των λαών μας. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και σε ένωση με τους άλλους λαούς της ιταλικής χερσονήσου αλλά είναι δύσκολο για το ιταλικό κράτος, δομημένο γύρω από την ιδέα της εκμετάλλευσης και της ερημοποίησης του Νότου, να διορθωθεί υιοθετώντας μια πιο δίκαιη και σεβαστή πολιτική. Επομένως, η υπόθεση μιας Σικελικής-Ναπολετάνικης συνομοσπονδίας, που προφανώς προστατεύει τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών, κάθε λαού, είναι μια υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει επίκαιρη.
M.G.N.: Ποια πόλη θα μπορούσε αυτό το ανεξάρτητο κράτος στο Νότο να έχει ως πρωτεύουσα; Νάπολη μαζί με Παλέρμο; Μεσσήνη μαζί με Ρήγιο;
E.V.: Το Παλέρμο έχει αναλάβει από την αρχή τον ρόλο της πρωτεύουσας του Βασιλείου της Σικελίας, ωστόσο είναι μια επιλογή που ανήκει μόνο στους Σικελούς. Εννοείται ότι ο ρόλος του κεφαλαίου ανατίθεται από τη συγκεκριμένη ιστορική εξέλιξη του κάθε λαού. Όσο για το Βασίλειο της Νάπολης, ή το Βασίλειο της Σικελίας από αυτή την πλευρά του φάρου (της Μεσσήνης), τον ρόλο της πρωτεύουσας ανέλαβε η Νάπολη, η οποία μάλιστα, μοναδική περίπτωση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, έδωσε το όνομά της στο ίδιο το βασίλειο. Η Νάπολη, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου στον κόσμο, του Federico II, ήταν ο μεγάφωνος των επαρχιών προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε σημείο που οι σημαντικότερες οικογένειες όλου του βασιλείου έχτιζαν εκεί τις δικές τους κατοικίες.
M.G.N.: Τί συμβολίζει για εσάς η Μεγάλη Ελλάδα;
E.V.: Η Μεγάλη Ελλάδα/Magna Graecia ήταν μια υπέροχη πολιτιστική εποχή για τους λαούς της νότιας χερσονήσου, η νέα, μεγάλη άνθηση του ελληνικού πολιτισμού, αυτή τη φορά στα εδάφη μας, ιδιαίτερα στις παράκτιες λωρίδες. Για πολλούς αιώνες αυτός ο πολιτισμός έχει αναπτυχθεί φτάνοντας σε πολύ υψηλές κορυφές στην τέχνη, την πολιτική, τη φιλοσοφία και έχει διαμορφώσει έντονα το όραμά μας για τον κόσμο, συγχωνεύοντας με τις προηγούμενες παραδόσεις των πλάγιων λαών. Γι’αυτό είμαστε περήφανοι για τις ρίζες μας και θα θέλαμε οι άνθρωποι μας να είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένοι γι’αυτό.
M.G.N.: Τι προτείνει πραγματικά το “Sud è Civiltà” στους λαούς του Νότου;
E.V.: Πρώτα απ’όλα, να ανακαλύψει ξανά το πνεύμα του να ανήκει σε έναν μεγάλο πολιτισμό και μετά να οικοδομήσει ένα μεγάλο μέλλον στο όνομα της εξαιρετικής μας παράδοσης.
M.G.N.: Κ. Vitale, το “Sud è civiltà” θα επιτύχει να σχηματίσει μία νέα αδιάφθορη άρχουσα τάξη;
E.V.: Προσπαθούμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, να ανασυνθέσουμε σωστά την ιστορία μας και να κατανοήσουμε τη δυναμική που οδήγησε στην τρέχουσα καταστροφή. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα λάθη που επέτρεψαν σε δυνάμεις αντίθετες προς τα συμφέροντα των λαών μας να πάρουν την εξουσία και να μας κάνουν να ζούμε σε μια αποικιακή κατάσταση.
M.G.N.: Κ. Vitale, μιλήστε μας για τον πατέρα σας Silvio Vitale και το περιοδικό L’ALFIERE
E.V.: Πίσω στο 1960, ενώ η ρητορική Risorgimento, που τροφοδοτείται από τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα της αποστολής Garibaldi, μαινόταν, μια φωνή από τη χορωδία υψώθηκε: με πρωτοβουλία του Silvio Vitale, κυκλοφόρησε το περιοδικό L’Alfiere, μια παραδοσιακή ναπολετάνικη έκδοση. γεννήθηκε.με υπερηφάνεια διακήρυξε ότι εμπνεύστηκε από τη μεγάλη παράδοση της αρχαίας πρωτεύουσας των Δυο Σικελιών. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, μια συμπαγής χούφτα νεαρών μελετητών ανέλαβε μια θαρραλέα εργασία ιστορικής αναθεώρησης, καταρρίπτοντας με πληθώρα επιχειρημάτων τα ψεύδη που αποκάλυψε η ιστοριογραφία σκλαβωμένη στην εξουσία, φέρνοντας στο φως επεισόδια και χαρακτήρες πάνω στους οποίους υπήρχε ένα πέπλο λήθης και προτρέποντας όλους τους ελεύθερους ανθρώπους σε κριτικό στοχασμό και δέσμευση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των λαών των Δυο Σικελιών.
M.G.N.: Κύριε Vitale, μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για τους αυτονομιστές του Νότου σήμερα που έχουν προσφέρει πολλά στην αναζωπύρωση της ταυτότητας στον Νότο, όπως ο Aniello Sicignano, ο Gigi Lista και άλλοι;
E.V.: Ευχαριστώ όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσφέρουν με τη δράση τους τόσα πολλά για το Νότο. Επίσης, ευχαριστώ τον Aniello για την προσπάθεια που κάνει για να δημιουργήσει γέφυρες επαφής με την Ελλάδα.
M.G.N.: Κατά τη γνώμη σας, τα πρώην εδάφη των Δυο Σικελιών είναι εσωτερική αποικία;
E.V.: Αποτελούν εσωτερική αποικία από το 1860. Το νέο ενιαίο κράτος, αντί να αναγνωρίσει και να ενισχύσει τους πολιτισμούς των διαφορετικών λαών που ήταν εγκατεστημένοι στην ιταλική χερσόνησο, επέβαλε τον δικό του αυταρχικό συγκεντρωτισμό, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα βίαιος και καταπιεστικός ενάντια στους ναπολιτάνους και τους σικελικούς λαούς, με κανένα σεβασμό για τις διαφορετικές παραδόσεις και τους διαφορετικούς θεσμούς κάθε λαού. Επιπλέον, η μεγάλη λαϊκή εξέγερση κατά του Piemonte, που στάθηκε όρθια για δέκα περίπου χρόνια ενάντια στη στρατιωτική εισβολή πρώτα στον Garibaldi και στη συνέχεια στην Ιταλία, άφησε ίχνη αίματος και καταστροφής στην ύπαιθρό μας, όπου η εξουσία παραδόθηκε στους γαιοκτήμονες και κερδοσκόπους γης. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν τόσο πολύ να μεταναστεύσουν που έκτοτε δεν έπαψαν να αιμορραγούν τα εδάφη μας.
M.G.N.: Πώς νιώθετε για την πολιτιστική κληρονομιά του νότου καθώς η ανασκαφή της Πομπηίας κρατά μουσεία της Νάπολης στα χέρια των Ιταλών ενώ οι λαοί μας πρέπει να μεταναστεύουν;
E.V.: Είναι απαράδεκτη ντροπή και ένα παράδειγμα εκφοβισμού της κεντρικής κυβέρνησης ενάντια στους λαούς μας.
M.G.N.: Τι γνώμη έχετε για τη μετανάστευση;
E.V.: Ένα φαινόμενο ανάξιο πολιτισμένης χώρας. Σήμερα εμφανίζεται πάνω από όλα ως μετανάστευση νέων: η καλύτερη ευφυΐα και οι καλύτερες ενέργειες των λαών μας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, πηγαίνοντας να υπηρετήσουν στο τραπέζι των πλουσίων. Η γη τους έχει περιέλθει σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ύπαρξη.
M.G.N.: Τί πιστεύετε για τις επιθέσεις στη Νάπολη και το Νότο γενικότερα;
E.V.: Οι επιθέσεις οφείλονται γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός στις Βρυξέλλες είναι διαφορετικός από τον δικό μας στο Νότο. Η προσοχή που δίνεται στα υλικά αγαθά αποτελεί μία έννοια προόδου που αποτρέπει τους ανθρώπους από το να είναι ευτυχισμένοι. Εξωτερικά τους κάνει να φαίνονται πιο δυνατοί μα εσωτερικά τους αποδυναμώνει. Η αρμονία, η αίσθηση του μέτρου δεν ανήκουν σε αυτή τη σύλληψη. Η Νάπολη είναι η μόνη μεγάλη δυτική μητρόπολη που φέρνει ένα μήνυμα που προέρχεται από τον αρχαίο πολιτισμό, και είναι εντελώς διαφορετικό. Η Νάπολη είναι μια πόλη που επιβιώνει από τα τσουνάμι, είναι σαν μία υπαίθρια Πομπηία, είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης, διαφορετική από την ψεύτικη των Βρυξελλών, αντιτίθεται σε αυτη τη δικτατορία. Αυτοί (στις Βρυξέλλες) έχουν ένα σύνδρομο κατωτερότητας, καταστρέφουν τους λαούς μας.
M.G.N.: Έχετε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας στην Ελλάδα;
E.V.: Δυστυχώς, δεν μιλάμε για Ευρώπη, μα για εμπόρους, σφετεριστές τοκογλύφους, όχι (Ευρώπη) των λαών. Είναι τραπεζικοί επενδυτές στους οποίους έχουμε εμπιστευθεί τις ζωές μας. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί πάνω σε κοινά ιδεώδη. Το όραμα, η οπτική των λαών της Μεσογείου είναι σχεδόν ίδια, το βλέπουμε στα έργα τέχνης και πολιτισμού. Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν το σπίτι μου, η φιλοξενία είναι που ξεχωρίζει. Πρέπει να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο για να επιβεβαιώσουμε την αξιοπρέπεια μας αντιτιθέμενοι στην ολιγαρχία των Βρυξελλών. Η διαφοροποίηση μεταξύ των λαών της ιταλικής χερσονήσου εξαρτήθηκε από τον αρχαίο ελληνικό αποικισμό. Όπου πήγαν οι Έλληνες, ο κόσμος είναι πιο συμπαθητικός, πιο εξωστρεφής πχ (εκτός από το Νότο) υπήρχε ελληνική αποικία στη Ravenna (Emilia Romagna) όπου οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους της γύρω περιοχής. Οι Ισπανοί μας έφεραν έναν πολιτισμό παρόμοιο με τον Ελληνικό ευτυχώς.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ed.Vitale για την ευγενική παραχώρηση αυτής της συνέντευξης.