Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου βρίσκεται σε κίνδυνο, που απειλείται όχι μόνο από τη ρύπανση αλλά και από την υπεραλίευση. Μια φορά κι έναν καιρό, στην Ευρώπη, ήταν μια θάλασσα γεμάτη ψάρια. Υπήρχαν περισσότερα σκάφη, περισσότεροι ψαράδες, τα αποθέματα ψαριών ήταν πιο υγιή και οι κοινότητες που βασίζονταν στην οικονομία τους στην αλιεία ήταν πιο ακμάζουσες.
Σήμερα, ωστόσο, πάνω από το 70% των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων έχει εξαντληθεί από την υπερβολική χρήση διχτυών και η βιοτεχνική αλιεία έχει γονατίσει. Ειδικά στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης, συχνά τα μισά από τα αλιεύματα αποδεικνύονται άχρηστα και άκαρπα για την αγορά, τόσο που πετιούνται πίσω, νεκρά, πίσω στη θάλασσα. Από τα 700 περίπου βρώσιμα είδη, μόνο τα 10 καταλήγουν στο τραπέζι μας.
Όλη αυτή η απαράδεκτη σπατάλη είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, όπως τα μη επιλεκτικά συστήματα αλιείας, οι ποσοστώσεις που καλούνται να σέβονται οι αλιείς και κυρίως μια κοντόφθαλμη αγορά που καταδικάζει ή εξυψώνει ορισμένα είδη. Η Θάλασσα μας φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αδυσώπητη εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων και, το πιο σοβαρό, σε συμβιβασμό ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Γι’αυτό είναι υποχρέωση η προστασία της παραδοσιακής αλιείας και μαζί της ο βιώσιμος τουρισμός σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη.
Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η πιο αξιοποιημένη στον κόσμο. Σκεφτείτε μόνο ότι μόνο 5 είδη ψαριών καλύπτουν το 50% της ζήτησης της αγοράς: τόνος, βόρειος μπακαλιάρος, σολωμός, πόλακας Αλάσκας και γαρίδες.
Αυτά τα 5 είδη αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής ζήτησης κατανάλωσης.
Το ψάρεμα και η μετανάστευση συνδέονται με ένα λεπτό νήμα που τα ενώνει. Είναι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος που πυροδοτεί ροές μεταναστών για να χρησιμοποιήσουν τα ίδια αλιευτικά σκάφη, άχρηστα για εργασία, ως μέσο μεταφοράς για να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Τι μπορείς να κάνεις;
1. Καταναλώστε λιγότερο ψάρι, όταν αποφασίσετε να το αγοράσετε, επιλέξτε μόνο ντόπια και εποχιακά ψάρια, όπως και άλλα φαγητά, έτσι και το ψάρι έχει την εποχικότητα του.
Η αγορά ψαριών που αλιεύονται μακριά από το αναπαραγωγικό τους στάδιο προστατεύει τον πολλαπλασιασμό του είδους.
2. Γίνετε πρωταγωνιστής της καμπάνιας μας, βοηθήστε μας να ανακαλύψουμε ξανά και να προτείνουμε ξανά παλιές, ελάχιστα γνωστές ή ξεχασμένες συνταγές, βασισμένες σε μπλε ψάρια ή άλλα λιγότερο «δημοφιλή» είδη αλλά κοινά στις θάλασσές μας, πρωταγωνιστές της παράδοσης της μεσογειακής κουζίνας.
3. Κάντε ένα βίντεο ή τραβήξτε μια φωτογραφία, γράψτε μας τη Συνταγή σας για να σώσετε τη Θάλασσα!
e-mail: info@oceanus.it
Project: Η συνταγή μου για να σώσω τη θάλασσα
Πηγή: https://www.oceanus.it/una-ricetta-per-salvare-il-mare/