Το Παν. Καλαβρίας στο έργο για έξυπνους δορυφόρους για την μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος
Rende (CS) – Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Francesco Valentini θα είναι υπεύθυνος για ένα έργο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την κατασκευή δορυφορικών οργάνων, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν από τη Γη, ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις και να αντιδρούν σε απροσδόκητα γεγονότα.
Εκμεταλλευόμενη την ασταμάτητη τεχνολογική πρόοδο, η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για εξερευνητικές εκστρατείες του σύμπαντος που θα μας οδηγήσουν σε διασχίσεις συνόρων που θεωρούνταν ανέφικτα μέχρι πρόσφατα. Οι διαστημικές αποστολές, επανδρωμένες και ρομποτικές, θα ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά από τη Γη, σε περιοχές του διαστήματος όπου η επικοινωνία με τα κέντρα ελέγχου θα είναι πιο δύσκολη και αργή. Επιπλέον, οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές εξερευνήσεις είναι (και θα γίνονται όλο και περισσότεροι) πραγματικές πειραματικές βάσεις υψηλής τεχνολογίας.
Σε αυτό το σενάριο, λόγω της περιορισμένης ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων στο έδαφος και της ακόμη πιο περιορισμένης ικανότητας αποθήκευσης δεδομένων επί του σκάφους, είναι απαραίτητο οι δορυφόροι να γίνουν αισθητές οντότητες, ικανές να αντιδρούν σε καταστάσεις ανεξάρτητα και να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα: πρέπει να γίνουν έξυπνοι .
Μια βασική απαίτηση, επομένως, για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος είναι η δυνατότητα εκτέλεσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις ακραίες συνθήκες του βαθέως διαστήματος. Για παράδειγμα, ο δορυφόρος θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει περιοχές επιστημονικού ενδιαφέροντος προκειμένου να αυξηθεί η ανάλυση της μέτρησης όπου είναι απαραίτητο ή προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των δεδομένων που θα αποθηκευτούν στο πλοίο. πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια αρχική επεξεργασία και μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων απευθείας επί του σκάφους, για να απλοποιήσει τις λειτουργίες μετάδοσης στο έδαφος κ.λπ.
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στις βιομηχανικές διαδικασίες και τις καθημερινές δραστηριότητες, κυρίως χάρη στο γεγονός ότι η υπολογιστική ισχύς έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που επιτρέπει στους ευφυείς αλγόριθμους να λειτουργούν αποτελεσματικά και γρήγορα. Στη Γη, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις τεράστιες οικονομικές επενδύσεις στην ανάπτυξη εξαρτημάτων υλικού υψηλής απόδοσης και του βελτιστοποιημένου λογισμικού που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Αυτά τα τεχνολογικά στοιχεία δεν μπορούσαν να αντέξουν την ακραία ακτινοβολία που υπάρχει στο διάστημα.