ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό, Occhiuto: “Είναι καλό που οι θεσμοί έχουν ειδικές εξουσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου”

 

Μεταναστευτικό – Μετά από πρόταση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιας Πολιτικής Nello Musumeci, η κυβέρνηση ενέκρινε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια μετά την εξαιρετική αύξηση της ροής μεταναστών μέσω των μεσογειακών οδών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηριζόμενη από μια αρχική χρηματοδότηση 5.000.000€, θα διαρκέσει 6 μήνες.

«Ανταποκριθήκαμε ευχαρίστως στο αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Matteo Piantedosi, γνωρίζοντας καλά – είπε ο Musumeci – τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που καταγράφει αύξηση 300%.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, το πρόβλημα δεν λύνεται, η λύση του οποίου συνδέεται μόνο με μια συνειδητή και υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να εφαρμοστούν ταχύτερες διαδικασίες και δράσεις για να προσφερθούν λύσεις υποδοχής μεταναστών σε σύντομο χρονικό διάστημα με επαρκή πρότυπα.

 

Φωτογραφία: Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός, τμήμα Κρότωνα

 

Αυτά δήλωσε ο Roberto Occhiuto:

«Χαιρετίζω την κήρυξη από το Υπουργικό Συμβούλιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση. Είναι σωστό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και τα θεσμικά όργανα μπορούν να έχουν ειδικές εξουσίες για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση ενός σύνθετου φαινομένου, το οποίο δεν πρόκειται να τελειώσει βραχυπρόθεσμα και το οποίο επιβαρύνει ορισμένες περιοχές του Νότου, όπως η Καλαβρία.

Μετά την τραγωδία του Steccato di Cutro, είχα την ευκαιρία να έρθω αντιμέτωπος με τους αρμόδιους υπουργούς –ξεκινώντας από τον υπουργό Matteo Piantedosi– σχετικά με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Καλαβρίας, προορισμός χιλιάδων παράτυπων αφίξεων.

Αναφέρομαι στην πιο εντυπωσιακή περίπτωση, αυτή της Roccella Jonica, ενός δήμου που πρωτοστατεί στην υποδοχή τεράστιων μεταναστευτικών ρευμάτων.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει σε όλες τις δομές του κράτους να επιταχύνουν τη διαδικασία ορισμένων διαδικασιών που είναι απαραίτητες για να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εργαλεία για να εγγυώνται πάντα με δομικό τρόπο την πρώτη υποδοχή των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας, και επομένως στην Περιφέρειά μας.

Η κυβέρνηση Μελόνι έκανε καλά που έθεσε σε εφαρμογή ένα απαραίτητο μέτρο για να επηρεάσει τις διαδικασίες που συχνά είναι μη διαχειρίσιμες με τη συνήθη διοίκηση. Συνολικά, η Ιταλία αντιμετωπίζει σχεδόν μόνη της μια πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες πρόκειται να επιδεινωθεί. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη θα συμβάλει συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης με αλληλεγγύη, και πάνω απ’ όλα μέσω νέων και αποτελεσματικών μέσων διάσωσης στη θάλασσα και ταυτόχρονα μετεγκατάστασης μεταναστών μεταξύ των διαφόρων χωρών της ΕΕ».

Αυτό αναφέρθηκε σε υπόμνημα του Roberto Occhiuto, Περιφερειάρχης της Καλαβρίας.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *