ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σικελία στην Primeur, παρουσιάστηκε η αποστολή για το 2023: ημερομηνίες και πρόγραμμα

Χθες (18.02) παρουσιάστηκε η αποστολή για το 2023 της Sicilia en Primeur, η εκδήλωση αφιερωμένη στα κρασιά της Σικελίας. Ας μάθουμε, παρακάτω, τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα

 

 

Η Σικελία επιβεβαιώνεται ως στρατηγική περιοχή στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη UniCredit-Nomisma «Τα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν αξία για την ιταλική αλυσίδα εφοδιασμού κρασιού: αγορές, περιοχές, εταιρείες», που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παλέρμο. Αυτή ήταν η τέλεια βοήθεια για την παρουσίαση της έκδοσης του 2023 του Sicilia en Primeur, της εκδήλωσης αφιερωμένης στις προεπισκοπήσεις κρασιών της Σικελίας. Ας μάθουμε, παρακάτω, τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ιταλία ανέπτυξε εκ νέου το χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών κρασιών της, μειώνοντας το συστατικό του χύμα κρασιού (από 31% σε 19%), αντισταθμίζοντας την αύξηση των αφρωδών οίνων. Αυτό έχει ανταμείψει ως προς τη μέση τιμή εξαγωγής (από 2,22 ευρώ/λίτρο σε 3,60 ευρώ/λίτρο). Αν κοιτάξουμε, ωστόσο, τις ΠΟΠ, η διαφορά με τη Γαλλία εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη: το βάρος των οίνων ΠΟΠ στις συνολικές εμφιαλωμένες εξαγωγές (69%) εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στη Γαλλία (84%), με τις μέσες τιμές εξαγωγής εδώ πολύ ξεκάθαρα χαμηλότερα: από τα λευκά της Βουργουνδίας με μέση τιμή 16 €/λίτρο, τα λευκά Trentino Alto Adige και Friuli VG πωλούνται στα 5,17 €/λίτρο και τα λευκά Σικελίας με τιμή 3,76 €/λίτρο. Ακόμα και οι Reds της Σικελίας είναι αρκετά σύμφωνοι με τους Λευκούς, με μέση τιμή ανά λίτρο 3,56€.

 

 

Η μέση τιμή εξαγωγής των ιταλικών κρασιών DOP αυξήθηκε κατά 22,8% την τελευταία δεκαετία, με εξαιρετική απόδοση των λευκών της Σικελίας με +30,6%, χάρη στη σημαντική εστίαση στην ποιότητα (στη Σικελία μέχρι σήμερα αναγνωρίστηκαν 24 κρασιά DOP, εκ των οποίων 1 DOCG και 23 DOC και 7 κρασιά IGT), για την κατάτμηση/διαφοροποίηση των προϊόντων, για την ανάπτυξη στρατηγικών πολλαπλών καναλιών, για μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά.

 

Η εξαγωγή κρασιού στη Σικελία

Η Σικελία έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την τοποθέτηση των κρασιών DOP (ακόμα) στη διανομή μεγάλης κλίμακας: οι πωλήσεις του προϊόντος της Σικελίας ζυγίζουν περίπου. Το 4% των συνολικών πωλήσεων των Ιταλών λιανοπωλητών μεγάλης κλίμακας, αλλά διατηρεί τη μέση τιμή πώλησης, πολύ πάνω από τον ιταλικό μέσο όρο (5,01 €/0,75 λίτρο μπουκάλι έναντι 4,20 € στην Ιταλία). Όσον αφορά τα γενόσημα κρασιά, στη Σικελία, όπως και σε πολλές άλλες νότιες περιοχές, το μερίδιο αυτού του προϊόντος εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό (περίπου 24% της περιφερειακής συνολικής παραγωγής έναντι 16% κατά μέσο όρο στην Ιταλία) αλλά σε κάθε περίπτωση σε σημαντικό μείωση την τελευταία δεκαετία (-9 π.μ.).
Η Σικελία είναι η τρίτη περιοχή (με 31% έναντι 19% Ιταλία) σε σχέση με τη συχνότητα της καλλιέργειας κρασιού ΒΙΟ στη συνολική έκταση του αμπελώνα της περιοχής, έστω και με χαμηλότερα περιθώρια ανάπτυξης από το 2011 έως το 2021 σε σύγκριση με άλλες περιοχές (97% έναντι 138% σε ιταλικό επίπεδο).

 

 

 

Η Σικελία βρίσκεται στις 5 κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας

Στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, τα οινοποιεία της Σικελίας έχουν μια καλή θέση, η οποία σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί: καθένα έχει κατά μέσο όρο περίπου. 16,4 χιλιάδες followers, καλύπτοντας περίπου. 10,3% του εθνικού συνόλου. Η Σικελία βρίσκεται στην 4η θέση στην Ιταλία για εξαγορές στον αμπελοοινικό τομέα (8% του συνολικού αριθμού την περίοδο 2016-2022). Αναφορικά με την ονομασία στόχο, η Αίτνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια, στην 4η θέση στην Ιταλία, και πάνω από ονομασίες όπως οι Chianti Classico, Valpolicella και Barbera d’Asti.

 

Sicilia en Primeur από τις 9 έως τις 13 Μαΐου από την Ταορμίνα στη Radicepura

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, παρουσιάστηκε η έκδοση του Sicilia en Primeur για το 2023, η ετήσια προεπισκόπηση των κρασιών της Σικελίας που διοργανώθηκε από την Assovini Sicilia, η οποία έχει προγραμματιστεί στην Ταορμίνα και τη Ραντισεπούρα από τις 9 έως τις 13 Μαΐου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πάνω από ογδόντα Ιταλοί και ξένοι δημοσιογράφοι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η παρουσία Masters of Wine και επαγγελματιών του κλάδου που θα καθοδηγήσουν τα προγραμματισμένα τεχνικά σεμινάρια. Η εκδήλωση, που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την Assovini Sicilia από το 2004, επιβεβαιώνεται ως το πιο σημαντικό ραντεβού για το κρασί της Σικελίας.

 

 

 

Πηγή: https://www.siciliafan.it/sicilia-en-primeur-presentata-edizione-2023-date-programma/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *