Συνέντευξη με τον Δρ. D.Mazza, συγγραφέα του βιβλίου “Ο Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας”
«Ο κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας»
Το βιβλίο που πλαισιώνει μια προοπτική ανάπτυξης και ελπίδας για την περιοχή του Ιονικού Τόξου
M.G.N.: Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το βιβλίο «La Baia della Magna Graecia». Ποια θέματα καλύπτονται στο εκδοτικό έργο;
D.M.: Στο βιβλίο, το έργο ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια από την Επιτροπή της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) τίθεται στα χαρτιά. Προτείνεται η αναδιαμόρφωση των Calabrian Vaste Areas, με μηδενικό υπόλοιπο για το Δημόσιο. Ένα concept που πλαισιώνει μια νέα επαρχία με διπλή πρωτεύουσα: Crotone στα νότια, Corigliano-Rossano στα βόρεια. Τι έχει ειπωθεί για την καταπολέμηση των απερίσκεπτων συγκεντρωτικών ισορροπιών που βλέπουν την Καλαβρία, ιστορικά, χωρισμένη σε τρεις κεφαλές: αυτές των Ιστορικών Πρωτευουσών, CS, CZ, RC. Ολοένα και περισσότερο προβλέπεται η ίδρυση Μητροπολιτικής, διαπεριφερειακής και πολυκεντρικής περιοχής Καλαβρίας-Απουλίας-Λουκανίας (Βασιλικάτας). Αναλύονται αναλυτικά όλες οι διαδικασίες διοικητικού χαρακτήρα που θα πρέπει να χαρακτηρίσουν τα επόμενα χρόνια, ώστε η Καλαβρία και γενικότερα η Νότια Ιταλία να γίνει πιο ανταγωνιστική περιοχή που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές επιταγές.
M.G.N.: Πώς ανταποκρίνεται το κοινό κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων του βιβλίου;
D.M.: Μέχρι σήμερα, το εκδοτικό έργο έχει παρουσιαστεί στα Corigliano-Rossano, Crotone, Longobucco και Campana. Οι προαναφερθείσες πόλεις ανταποκρίθηκαν με πολυπληθές κοινό παρόν στιςεκδηλώσεις και με την παρουσία διαφόρων διοικητικών στελεχών, περιφερειακών συμβούλων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Το έργο ιντριγκάρει και προκαλεί και τους πιο δύσπιστους. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει φτάσει σε σημαντικό αριθμό. Σκεφτείτε ότι, μέχρι σήμερα, η σελίδα της Επιτροπής στο Facebook ακολουθείται από περισσότερα από 120.000 άτομα. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά εμπλοκής των followers είναι πολύ υψηλά. Επίσης, οι προσδοκίες των χρηστών είναι υψηλές. Οι κάτοικοι του Ιονίου αισθάνονται την ανάγκη να αντιστρέψουν την πορεία τους. Τώρα εναπόκειται στην πολιτική προκειμένου να υλοποιηθεί, μετατρέποντας μια ιδέα σε ένα λογικό επιτόκιο για τους πληθυσμούς προς τους οποίους απευθύνεται.
M.G.N.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ίδρυσης της επαρχίας Magna Graecia και ποιες μελλοντικές προοπτικές;
D.M.: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνεισχετικά με αυτή την ερώτηση σας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους διαχειριστές εξακολουθούν να συνδέονται στενά με τις συγκεντρωτικές δυνάμεις. Η Επιτροπή σημαίνει καμπανάκι. Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ο δρόμος ήταν όλος ανηφορικός. Με τον χρόνο και την επιμονή, ο αρχικός σκεπτικισμός έδωσε τη θέση του σε μια ολοένα και πιο ώριμη επίγνωση. Το βιβλίο δημιουργήθηκε επίσης για αυτόν τον λόγο: είναι μια πραγματική μελέτη σκοπιμότητας που απελευθερώνει ένα προληπτικό όραμα και πλαισιώνει έναν ορίζοντα ανάπτυξης για ολόκληρη τη λεκάνη του Κόλπου του Τάραντα.
M.G.N.: Έχουν συνειδητοποιήσει οι κάτοικοι της Συβαρίτιδας και του Κρότωνα την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στη δυναμική διακυβέρνησης για να επανέλθει η επικράτεια της Ιονικής Αψίδας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας;
D.M.: Όπως είπα στην προηγούμενη ερώτηση, οι κάτοικοι γνωρίζουν πλέον ότι ζουν σε μια περιοχή που έχει κρατηθεί μακριά από τα πάντα. Κατά κάποιο τρόπο, η Ιόνια Αψίδα εμφανίζεται ως περιοχή, ακόμη και αποκηρυγμένη από το κράτος. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν διαδικασίες εδαφικής ισότητας μεταξύ των δυο πλευρών της Καλαβρίας. Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε νέες πολιτικές διακυβέρνησης συγχωνεύοντας εδάφη που έχουν παρόμοιες και ομοιογενείς οικονομίες, απελευθερώνοντας αυτές τις ανέκφραστες δυνατότητες επειδή υποβιβάζονται σε πολιτική και θεσμική περιθωριοποίηση.
M.G.N.: Ο Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας (La Baia della Magna Graecia) είναι το πρώτο σας βιβλίο. Σκοπεύετε να γράψετε άλλα έργα στο μέλλον;
D.M.: Είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε. Το βιβλίο “Ο Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας” δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου 2023. Τα στάδια παρουσίασης κατά μήκος της περιοχής του Ιονίου της Καλαβρίας, της Βασιλικάτας και της Απουλίας θα μας διαρκέσουν πολύ. Σίγουρα το ταξίδι της Επιτροπής της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) δεν θα σταματήσει. Είναι απαραίτητο να γράψουμε μια νέα σελίδα του μεριδιοναλισμού και να εργαστούμε για τη συγκρότηση της πέμπτης ευρωπαϊκής μακροπεριφέρειας: αυτής που βλέπει προς τη λεκάνη της Μεσογείου. Η Χάρτα της Νάπολης, που υπογράφηκε πρόσφατα, πλαισιώνει μια ιταλική επικράτεια που θα ανατραπεί τα επόμενα 20 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές ισορροπίες θα κινηθούν νότια και η περιοχή του κόλπου της Μεγάλης Ελλάδας θα είναι το νέο κέντρο βάρους της Μεσογείου. Αυτή η ευκαιρία τοποθετεί τον Κόλπο του Τάραντα σε μια βέλτιστη κατάσταση για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις νέες ευρωπαϊκές γεωπολιτικές ρυθμίσεις.
*Ευχαριστούμε τον Δρ. Domenico Mazza για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης
** Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση του βιβλίου στο Δήμο Campana (Καλ.)