Συνέντευξη με τον Fabrizio Carbone, πρόεδρο του φωτογραφικού συλλόγου Krotografia
Ο πρόεδρος του φωτογραφικού συλλόγου του Κρότωνα Krotografia, Fabrizio Carbone, μιλάει στη mgrecianews για τα πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν καθώς και τη Μεγάλη Ελλάδα
M.G.N.: Κύριε πρόεδρε (κ. Carbone), εξηγήστε μας πώς και πότε δημιουργήθηκε ο φωτογραφικός σας σύλλογος;
F.C.: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροτογραφία γεννήθηκε ως αστείο στο κοινωνικό δίκτυο το 2015, μια ομάδα φίλων φωτογράφων που αποφάσισαν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να τις μοιραστούν στο διαδίκτυο. Η σελίδα γίνεται σημείο αναφοράς στην πόλη, οπότε το 2017 αποφασίστηκε να περάσει από το εικονικό στο φυσικό και να δημιουργηθεί ένας πραγματικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος, με στόχο τη διάδοση της φωτογραφικής κουλτούρας.
M.G.N.: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος καλός φωτογράφος;
F.C.: Για να είσαι καλός φωτογράφος πρέπει να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου, γιατί η φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από την εμπειρία του φωτογράφου που αντανακλάται στο θέμα που φωτογραφίζεται. Για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας, καθώς και να μελετήσετε, πρέπει να γίνετε καλύτερος άνθρωπος.
M.G.N.: Ποια είναι τα πρότζεκτ που έχετε υλοποιήσει;
F.C.: Με τα χρόνια προσπαθούσαμε πάντα να δημιουργούμε φωτογραφικές εκθέσεις που ήταν μια αναπαράσταση της επικράτειάς μας, μια διαρκής προβολή του τόπου που ζούμε. Την τελευταία σεζόν αφοσιωθήκαμε περισσότερο σε κοινωνικά θέματα, δημιουργώντας τρεις εκθέσεις που κέντρισαν πολλή περιέργεια και προσοχή στην πόλη και εκτός των συνόρων της επαρχίας. Τον Μάρτιο παρουσιάσαμε το «Anime – Female photography», ένα έργο που επινοήθηκε και δημιουργήθηκε από τις γυναίκες του Συλλόγου. Τον Μάιο παρουσιάσαμε το «Frame – Visionary photograms», 23 φωτογραφίες που αγκάλιασαν τον κόσμο της τέχνης, της κοινωνίας, από τα πιο φλέγοντα προβλήματα με τα οποία ζούμε και τα οποία συχνά αγνοούνται από τους θεσμούς. Τέλος, τον περασμένο μήνα παρουσιάσαμε το “With the eyes of the Soul”, ένα έργο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο του Κρότωνα, το οποίο επέτρεψε σε έντεκα τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση να προσεγγίσουν τον φωτογραφικό κόσμο, βασισμένο στην ιδέα ότι πρέπει να κάνεις φωτογραφία σε το κεφάλι και όχι στα μάτια.
M.G.N.: Τι είδους μαθήματα προσφέρει ο σύλλογος;
F.C.: Η χρονιά ξεκινά με το «βασικό μάθημα», όπου διδάσκουμε στους μαθητές μας τους θεμελιώδεις κανόνες της φωτογραφίας, τη χρήση της κάμερας, τα εναλλασσόμενα θεωρητικά μαθήματα στην τάξη και τις φωτογραφικές εκδρομές στην πόλη. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του έτους, ασχολούμαστε με τις άλλες πτυχές που είναι εγγενείς σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο, τη διαχείριση των φώτων, τη μετά την παραγωγή, τα γυρίσματα στο στούντιο ήχου και οτιδήποτε είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη του γκρουπ.
M.G.N.: Θα σας ενδιέφερε η επαφή και η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους συλλόγους από την Ελλάδα;
F.C.: Ο Σύλλογος μας είναι πρωτίστως πολιτιστικός, οπότε όλες οι συνεργασίες που μπορούν να μας εμπλουτίσουν αμοιβαία είναι πάντα ευπρόσδεκτες, τόσο στην Ιταλία όσο και το εξωτερικό. Για τους Έλληνες φίλους μας η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή.
M.G.N.: Τι σημαίνει για εσάς η Μεγάλη Ελλάδα;
F.C.: Για να κατανοήσουμε πλήρως το παρόν στο οποίο ζούμε θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά το παρελθόν από το οποίο προερχόμαστε. Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να ζούμε στο παρελθόν ή να ζούμε από το παρελθόν, είναι επίσης αλήθεια ότι η ιστορική μας καταγωγή πρέπει να γίνει γνωστή, να εκτιμηθεί και να προωθηθεί.
M.G.N.: Έχετε κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες μας από την Ελλάδα;
F.C.: Στους αναγνώστες των σελίδων σας δεν μπορούμε παρά να σας υπενθυμίσουμε ότι η φωτογραφία είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο επικοινωνίας και προβολής, χρησιμοποιείτε πάντα όμορφες εικόνες για να διαφημίζετε τα αγαπημένα σας μέρη, βεβαιωθείτε ότι όσοι βλέπουν τις φωτογραφίες σας μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα μάτια σου.
Fabrizio Carbone
*Ευχαριστούμε τον κ. Carbone για την ευγενική παραχώρηση αυτής της συνέντευξης
Ακολουθούν φωτογραφίες – έργα του συλλόγου: