ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακράγαντας, αποκαλύφθηκε ο τελαμώνας του ναού του Δία στην Κοιλάδα των Ναών

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ – Μετά από είκοσι χρόνια μελέτης, έρευνας και αποκατάστασης, ο «πέτρινος γίγαντας» του αρχαίου Ακράγαντα έχει αναστυλωθεί. Ο «τελαμώνας», ένα από τα κολοσσιαία ανθρωπόμορφα αγάλματα που στήριζαν το επιστύλιο του ναού του Ολυμπίου Διός, το Ολυμπιείο, σύμβολο της Κοιλάδας των Ναών, έχει αποκατασταθεί σε όρθια θέση. Σήμερα το πρωί η τελετή παρουσίασης της ανακατασκευασμένης τελαμώνης με τον Περιφερειάρχη Σικελίας, Renato Schifani, τον περιφερειακό σύμβουλο για την πολιτιστική κληρονομιά, Francesco Paolo Scarpinato, τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου και Πάρκου Τοπίου της Κοιλάδας των Ναών, Roberto Sciarratta, τον δήμαρχο του Agrigento, Francesco Micciché, τον νομάρχη του Agrigento, Filippo Romano, τον επιμελητή του προγράμματος του μουσείου, Carmelo Bennardo, και ο επιστημονικός εμπειρογνώμονας του έργου, Alessandro Carlino.

Το άγαλμα, ύψους σχεδόν 8 μέτρων, υποστηρίζεται από μια μεταλλική κατασκευή 12 μέτρων στην οποία αγκυρώνονται ράφια όπου τοποθετούνται τα μεμονωμένα κομμάτια του επανασυναρμολογημένου μνημείου. «Σήμερα», λέει ο πρόεδρος Renato Schifani, «είναι μια σημαντική ημέρα για τον Ακράγαντα και για όλη τη Σικελία. Πιστοποιεί τη μεγάλη προσοχή της περιφερειακής κυβέρνησης στην προστασία και ανάδειξη της τεράστιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρεί το νησί μας. Ο τελαμώνας, τον οποίο σήμερα παραδίδουμε στην κοινότητα στο εξαιρετικό μεγαλείο του, αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες επαγγελματικές κάρτες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Ακράγαντα Αυτός ο πέτρινος γίγαντας της αρχαίας Ακράγκας, που μετά από πολλά χρόνια μελέτης και έρευνας μπορούμε να παρατηρήσουμε στη φυσική του θέση, αποτελεί την καρδιά ενός σημαντικού έργου μουσφράγισης ολόκληρης της περιοχής του ναού του Δία». 

 

“Ωστόσο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας, η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να γίνει κατανοητή ως σημείο άφιξης, αλλά πρέπει να χρησιμεύσει ως κίνητρο για όλους εκείνους στον τομέα, να κάνουν περισσότερα και καλύτερα. Πρέπει να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα και την απόλαυση της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αν και τα τουριστικά δεδομένα από το 2022 και το 2023 μας λένε ότι η Σικελία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η σχέση μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και τουριστικών ροών δεν είναι ακόμη, κατά τη γνώμη μου, ικανοποιητική. Περισσότερα και καλύτερα μπορούν να γίνουν. Πρέπει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υποδοχής, ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, πρέπει να αυξήσουμε τη δυνατότητα διαμονής για τους ξένους τουρίστες, πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε τα στολίδιά μας ελκυστικά 365 ημέρες το χρόνο, ενόψει της διαδικασίας της εποχικοποίησης των τουριστικών ροών».

«Ο τελαμώνας – παρατηρεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Scarpinato – θα γίνει ένα από τα σημεία έλξης της Κοιλάδας των Ναών, ένας νέος διεθνής πρεσβευτής ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου στον κόσμο που, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο επισκέπτες σε ένα χρόνο. Χάρη σε ένα έργο βελτίωσης που περιλαμβάνει ξεναγήσεις, ένα έργο επαυξημένης πραγματικότητας και επίσης ειδικό φωτισμό για την ενθάρρυνση των νυχτερινών επισκέψεων, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε γνωστό αυτό το εντυπωσιακό έργο στη διεθνή κοινότητα».

Το όλο έργο μουσφραγισμού της περιοχής του Ολυμπιειού, το οποίο μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 500.000€ από κονδύλια του Πάρκου, περιλαμβάνει την επικείμενη ανακατασκευή στο έδαφος τμήματος του θριγκό και του πλαισίου του ναού, προκειμένου να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη ιδέα για το κολοσσιαίο μέγεθος και τη μοναδικότητα του μνημείου αλλά, ταυτόχρονα, να προστατευθούν τα ευρήματα. Το 2004, το Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών ξεκίνησε μια εκτεταμένη εκστρατεία μελετών και ερευνών για το Ολυμπιείο που ανατέθηκε στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης (Dai Rome) και με επικεφαλής τον Heinz-Jürgen Beste. Η μελέτη, εκτός από τις νέες γνώσεις για το μνημείο, οδήγησε στην ακριβή καταλογογράφηση των στοιχείων που βρίσκονται ακόμα in situ. Έτσι, εντοπίστηκαν περισσότερα από 90 θραύσματα που ανήκουν σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά τελαμόνια και διατηρήθηκαν περίπου τα δύο τρίτα των αρχικών στοιχείων ενός από αυτά. Αυτός ο ομοιογενής πυρήνας μπλοκ χρησιμοποιήθηκε για την ανακατασκευή της τελαμόνης, του «αδελφού» εκείνου που είχε ήδη ξαναχτιστεί στα τέλη του 19ου αι., που στεγάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο «Pietro Griffo» όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Επιμελητής του έργου είναι ο αρχιτέκτονας Carmelo Bennardo, σημερινός διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου των Συρακουσών, ενώ επιστημονικός εμπειρογνώμονας είναι ο αρχιτέκτονας Alessandro Carlino.

 

«Το έργο που έχουμε επιτελέσει στην τελαμώνη και σε ολόκληρη την περιοχή του Ολυμπιείου – λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του Πάρκου της Κοιλάδας των Ναών – ανταποκρίνεται απόλυτα στην αποστολή μας για προστασία και ανάδειξη της Κοιλάδας των Ναών, μαζί με τον εντοπισμό, τη συντήρηση, τις μελέτες, την έρευνα και την προώθηση κάθε παρέμβασης που οδηγεί στην ανάπτυξη των πόρων στην περιοχή. Από το 2019, από τότε που βρίσκομαι στο τιμόνι του Πάρκου, έχω κάνει δικό μου το έργο του προηγούμενου σκηνοθέτη Pietro Meli, αλλά έχω επίσης ανταποκριθεί στη μεγάλη γοητεία που ασκούν αυτοί οι πέτρινοι γίγαντες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

 

 

 

Πηγή: 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *