ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κρότωνας – Ανακαλύπτοντας τον βυθό μας, στην Capocolonna «ένας ξεχωριστός βιότοπος»

 Η ωκεανογραφική εκστρατεία «ECOREST» ξεκίνησε με την αναχώρηση του ωκεανογραφικού σκάφους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας «Gaia Blu» από το λιμάνι του Κρότωνα, στην Καλαβρία: μέχρι τις 15 Μαΐου – ημερομηνία κατά την οποία θα εκφορτωθεί στο λιμάνι της Νάπολης – θα εξερευνήσει τον βυθό και τα βαθιά υποθαλάσσια ενδιαιτήματα σε τρεις στρατηγικές περιοχές της Μεσογείου, τη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, την Βόρειο Ιόνιο και νότια Αδριατική. Επί του σκάφους, ερευνητές και τεχνολόγοι από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, του Πανεπιστημίου Aldo Moro του Μπάρι, του Ιρλανδικού Πανεπιστημίου του Galway και εθνικών και διεθνών ερευνητικών κέντρων όπως ο ζωολογικός σταθμός Anton Dohrn και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ωκεανών.

 

Οι διάφοροι οικότοποι θα τεκμηριωθούν με καινοτόμο τρόπο μέσω ενός υποβρύχιου ρομπότ εξοπλισμένου με βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης και μηχανικούς βραχίονες, το οποίο θα παρέχει έναν πλήρη χαρακτηρισμό των βαθιών οικοτόπων και των ειδών υψηλής οικολογικής αξίας που τους συνθέτουν. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θα τεθεί σε εφαρμογή μια στρατηγική ενεργού αποκατάστασης αυτών των βαθιών οικοτόπων, τόσο μέσω της απομάκρυνσης των διαφόρων ανθρωπογενών αποβλήτων που βρέθηκαν – όπως εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, πλαστικά αντικείμενα και σακούλες – όσο και μέσω της τοποθέτησης «οικοϋφάλων», δηλαδή τεχνητών κατασκευών τυπωμένων σε 3D για την ενθάρρυνση της εγκατάστασης νέων κοραλλιών σε περιοχές όπου τα ενδιαιτήματα έχουν υποστεί ζημιά.

«Η ωκεανογραφική εκστρατεία ECOREST θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε νέες γνώσεις σχετικά με τους βαθιούς θαλάσσιους υφάλους, ενδιαιτήματα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», εξηγεί στο πρακτορείο Dire η Federica Foglini, ερευνήτρια στο CNR-Ismar που συντονίζει το πρώτο μέρος της αποστολής. «Η εκστρατεία θα καταστήσει επίσης δυνατή τη δοκιμή του νέου τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος στο ωκεανογραφικό σκάφος CNR “Gaia Blu” για τη διεξαγωγή διεπιστημονικής επιστημονικής έρευνας και ορισμένες δραστηριότητες θα συνεχίσουν τις δράσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκστρατείας PIONEER που εξερευνά τον βυθό στα ανοικτά του Κρότωνα», προσθέτει ο Paolo Montagna (Cnr-Isp), συντονιστής του δεύτερου μέρους της αποστολής. Τι έχει δει όμως στο Ιόνιο Πέλαγος του Κρότωνα; Η Marzia Rovere, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του CNR, εξηγεί: «Ερευνήσαμε μια περιοχή για περίπου 15 ναυτικά μίλια από την Capocolonna που χαρακτηρίζεται από την παρουσία του πεδίου φυσικού αερίου που συνδέεται επίσης με την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ορισμένα συγκεκριμένα ενδιαιτήματα όπου κοινότητες που βασίζονται κυρίως σε βακτήρια ευδοκιμούν χάρη στο μεθάνιο που ανεβαίνει από τα βάθη της θάλασσας και δημιουργεί κοινότητες που ζουν, χάρη σε χημικές ενώσεις που παράγονται σε βάθος, απουσία φωτός και οξυγόνου. Αυτό δημιουργεί αρκετά πολύπλοκα οικοσυστήματα. Ο λασπώδης πυθμένας, ο οποίος δεν είναι πολύ ενδιαφέρων με την πρώτη ματιά, φαίνεται με μεγεθυντικό φακό και είναι πολύ πυκνοκατοικημένος και ζωντανός».

«Το πλήρωμα όχι μόνο είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να διερευνήσει τον βυθό μας, αλλά και να γνωρίσει την πόλη. «Δεν ήταν η πρώτη φορά για εμάς στον Κρότωνα», εξηγεί ο Rovere, «ήμασταν επίσης εκεί τον Δεκέμβριο για μια άλλη εκστρατεία. Είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον Κρότωνα που δεν γνώριζα και ήταν μια ενδιαφέρουσα έκπληξη, ένας σχεδόν αρχαίος κόσμος, μια κοινότητα ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους και εγκάρδια. Μας υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό». Σίγουρα η Gaia Blu θα επιστρέψει σε αυτά τα μέρη: «Ο Κρότωνας – προσθέτει ο ερευνητής – μπορεί να γίνει λιμάνι αναφοράς για το πλοίο μας που βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό για κάποια δουλειά, οπότε ναι, νομίζω ότι θα επιστρέψουμε».

 

Πηγή: crotoneok.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *