ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η OCEANUS επιλέγει το Σαλέρνο για την εκστρατεία της «Μία Συνταγή για τη Σωτηρία της Θάλασσας»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η OCEANUS ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΣΑΛΕΡΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ “ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ”

 

Σαλέρνο, 29 Απριλίου 2024 – Ολοκληρώνεται στο πρώτο στάδιο της 15ης εκστρατείας «Μια συνταγή για τη σωτηρία της θάλασσας» από την Oceanus, τη διεθνή ερευνητική ομάδα που αποτελείται από βιολόγους, καπετάνιους, σεφ και φωτογράφους.

Το Σαλέρνο δεν επιλέχθηκε τυχαία ως πρώτος σταθμός της εκστρατείας «Μια συνταγή για να σωθεί η θάλασσα» από τον Ωκεανό. Η επαρχία του Σαλέρνο, ιδίως η Pollica, θεωρείται στην πραγματικότητα το λίκνο της Μεσογειακής Διατροφής, μιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία των συνειδητών επιλογών κατά την αγορά ψαριών. Μια αχαλίνωτη παγκόσμια αγορά κινδυνεύει να ερημοποιήσει τη θάλασσα και να διαταράξει την αρχαία ισορροπία μεταξύ αλιέων και ιχθυαποθεμάτων, με σοβαρές συνέπειες για τις αλιευτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

 

Πλέοντας προς τη γεύση, η ομάδα του Oceanus θα ανακαλύψει τη σάλτσα γαύρου στην Cetara

Ένας τέλειος συνδυασμός ιστιοπλοΐας, ανακάλυψης και παράδοσης φαγητού και κρασιού χαρακτήρισε την πρόσφατη στάση του Ωκεανού στην Cetara, ένα γραφικό χωριό στην ακτή του Αμάλφι. Με το ιστιοπλοϊκό καταμαράν, η ομάδα της Oceanus έπλευσε στα κρυστάλλινα νερά του Τυρρηνικού πελάγους, θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα της ακτής και φτάνοντας στην Cetara όπου γεννήθηκε η σάλτσα γαύρου.

Αποβιβαζόμενοι στην Cetara, οι ναυτικοί έτυχαν θερμής υποδοχής από τους ντόπιους, θεματοφύλακες μιας αρχαίας γνώσης που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά: την επεξεργασία του γαύρου για την απόκτηση της πολύτιμης colatura. Με μεγάλο ενθουσιασμό, οι ντόπιοι ψαράδες μοιράστηκαν τα μυστικά αυτής της βιοτεχνικής παραγωγής, απεικονίζοντας κάθε βήμα της διαδικασίας, από την επιλογή του πιο φρέσκου γαύρου μέχρι το αλάτισμα, από την ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια μέχρι την εμφιάλωση. Μόλις επιβιβάστηκε στο πλοίο, ο σεφ Stefano Barbato, μέλος του πληρώματος του Oceanus, αναπαρήγαγε αριστοτεχνικά τη συνταγή, ένα πραγματικό ελιξίριο γεύσης που συμπυκνώνει την ουσία της θάλασσας. Ένα μοναδικό συστατικό που ομορφαίνει τα παραδοσιακά πιάτα της Καμπανίας, δίνοντάς τους μια έντονη και εκλεπτυσμένη γεύση.

Μετά τη συναρπαστική στάση στην Cetara, η περιπέτεια συνεχίστηκε και σε άλλα διαμάντια των ακτών του Αμάλφι και της Καμπανίας.
Το Αμάλφι, μόλις λίγα μίλια από την Cetara, μια πόλη πλούσια σε ιστορία και καλλιτεχνική κληρονομιά, είναι μια απαραίτητη στάση πριν συνεχίσετε, πλέοντας κατά μήκος της ακτής μέχρι να κάνει τον γύρο της Punta Campanella και να αγκυροβολήσει το Faraglioni του νησιού Κάπρι, ένα μαργαριτάρι της Μεσογείου γνωστό για την ομορφιά και την κοσμικότητά του. Ανάμεσα σε μαγευτικούς όρμους και υποβλητικές σπηλιές σε αυτό το δημοφιλές νησί, προσφέρεται ένα μενού σε αρμονία με την ύπαιθρο του Ωκεανού, βασισμένο σε φρέσκο ψάρι, αυστηρά τοπικό και εποχιακό, μαζί με πολλά εξαιρετικά προϊόντα.

Μετά τον περίπλου του Κάπρι, το καταμαράν προσγειώθηκε στη Νάπολη. Εδώ, αγκυροβολημένο στο Posillipo, η ομάδα είχε την ευκαιρία να βυθιστεί στη ζωντανή και φιλόξενη ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της Καμπανίας.

Το ταξίδι συνεχίστηκε στη Massa Lubrense, έναν κρυμμένο θησαυρό της ακτής του Σορέντο. Ένα γραφικό χωριό, η ομάδα του Oceanus ανακάλυψε τις έντονες γεύσεις των λεμονιών Sfusato Amalfitano, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λικέρ, επιδορπίων και τυπικών πιάτων όπως το ριζότο λεμονιού, το οποίο ο σεφ Barbato σύντομα θα προτείνει ξανά στο πλοίο.

 

Μια φτωχή θάλασσα: αλιεία και μετανάστευση
Η Μεσόγειος είναι η πιο εκμεταλλευόμενη θάλασσα στον κόσμο. Μόνο 5 είδη ψαριών καλύπτουν το 50% της ζήτησης της αγοράς: τόνος, μπακαλιάρος, μπακαλιάρος της Αλάσκας, σολομός και γαρίδες. Για να κυνηγήσουν την αγορά, τα μισά από τα αλιεύματα συχνά ρίχνονται πίσω στη θάλασσα επειδή είναι απούλητα. Για κάθε κιλό γαρίδας, υπολογίζονται 5 κιλά «παρεμπιπτόντων αλιευμάτων» και για κάθε κιλό κυδωνιών ξυραφιού, 4 κιλά «παρεμπιπτόντων αλιευμάτων».

 

Μια εκστρατεία για να αλλάξουμε τα πράγματα

Η OCEANUS, με αυτή την καμπάνια, θέλει να πει τι κρύβεται πίσω από το ψάρι που φτάνει στο τραπέζι μας και να προτείνει μέσα από βίντεο-συνταγές, που συχνά πέφτουν στην ανωνυμία, ποιο ψάρι να χρησιμοποιήσει και πότε να το αγοράσει. Μια εξοχή πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό καταμαράν που φτάνει και αποτίει φόρο τιμής σε πόλεις και μικρά χωριά πρωταγωνιστές της μεσογειακής διατροφής, πλούσιους σε αγάπη και σοφία ικανούς να διατηρήσουν γεύσεις και παράδοση.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ψαριών και κρέατος: δεν είναι πλέον απλώς μια ηθική επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα.

Μπορούμε να αγοράσουμε τοπικά, ιταλικά και εποχιακά ψάρια συμβουλευόμενοι το ημερολόγιο Oceanus για να μάθουμε τι και πότε να αγοράσουμε μήνα με το μήνα: oceanus.it

 

Stefano Barbato στο Σαλέρνο

Εν πλω στο Σαλέρνο, ο σεφ Stefano Barbato, με σχεδόν ένα εκατομμύριο συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, θα δημιουργήσει «συνταγές για να σώσει τη θάλασσα» βασισμένες σε λιπαρά ψάρια, φτωχά και νόστιμα, πρωταγωνιστή πολλών παραδοσιακών μεσογειακών πιάτων. Ο σεφ θα ενισχύσει επίσης τη μεγάλη αριστεία των προϊόντων της Καμπανίας, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας γαύρου της Cetara.

 

OCEANUS : μια δέσμευση για το μέλλον

Η OCEANUS, είναι ένας διεθνής οργανισμός και ερευνητικός φορέας που αγωνίζεται για την προστασία της θάλασσας και την ενίσχυση των αλιευτικών πόρων. Με τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και τα συγκεκριμένα έργα του, ο Ωκεανός εργάζεται για ένα μέλλον στο οποίο η θάλασσα είναι υγιής και γεμάτη ζωή για τις μελλοντικές γενιές.

 

Sito web: https://oceanus.it

Email: segreteria@oceanus.it

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *