Από τις 11 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου, το υπέροχο σκηνικό του Ελληνικού Θεάτρου Συρακουσών φιλοξενεί τη Φαίδρα του Ευριπίδη (428 π.Χ.). Μια παράσταση σε σκηνοθεσία του Σκωτσέζου σκηνοθέτη Paul Curran και μετάφραση από τα ελληνικά του Nicola Crocetti. Τη σκηνοθεσία θα παρουσιάσει στα μικρόφωνα του FSNews Radio η ηθοποιός Αλεξάντρα Σαλαμίδα, η οποία υποδύεται τη Φαίδρα.
Μια ευκαιρία να αναπνεύσουμε τον αέρα του πολιτισμού σε ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα θεατρικής αρχιτεκτονικής στην ελληνική Δύση. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που θαυμάζεται από χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λαξευμένο στο βράχο και το οποίο χρησιμοποιούνταν, καθώς και για παραστάσεις σύμφωνα με το έθιμο των αρχαίων Ελλήνων, για λαϊκές συνελεύσεις.
Μια τραγωδία, που διαδραματίζεται στην Τροιζήνα, η οποία ανοίγει με την Αφροδίτη (Ilaria Genatiempo), θεά του έρωτα, η οποία αφηγείται την προσβολή που της προκάλεσε ο Ιππόλυτος (Riccardo Livermore) που την απορρίπτει ανακηρύσσοντας την την χειρότερη των θεών. Εξ ου και η αρχή του απόλυτου ανθρώπινου πάθους της Φαίδρας για τον θετό γιο της Ιππόλυτο, μια άρρητη αγάπη που θα αποκαλύψει μόνο στη νοσοκόμα της (Gaia Aprea), η οποία, παραβιάζοντας την υπόσχεσή της, θα μιλήσει μάταια για αυτό στον θετό γιο της. Έξαλλος και αγανακτισμένος, ο Ιππόλυτος εγκαταλείπει την πόλη. Η Φαίδρα, προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη τιμή της, αυτοκτονεί, αλλά όχι πριν συλλάβει ένα σχέδιο εκδίκησης εναντίον του Ιππόλυτου, μια επιστολή που θα παραδοθεί από έναν αγγελιοφόρο (Marcello Gravina) στον Θησέα (Alessandro Albertin) όπου κατηγορεί τον νεαρό ότι της άσκησε βία. Ο ίδιος ο Θησέας θα προκαλέσει τότε το θάνατο του Ιππόλυτου, που αποκαταστάθηκε στο νεκροκρέβατο του από την Άρτεμη (Giovanna Di Rauso), θεά του κυνηγιού.
Η Alessandra Salamida θα ανέβει και πάλι σε αυτή τη σκηνή φέρνοντας όλο το πάθος της και τις πολιτιστικές αποσκευές που πάντα τη χαρακτήριζαν και τη διέκριναν, μια ιδιαιτερότητα που της επέτρεψε να εισπράξει μεγάλο χειροκρότημα και εκφράσεις εκτίμησης τόσο από το κοινό όσο και από τους μυημένους. Μια ευκαιρία για την ηθοποιό από το Μπεργκάμο που πάντα συνόδευε το πάθος της για το θέατρο με αυτό για την ποίηση και την ελληνική λογοτεχνία, στην οποία προστίθεται και η μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας.
Πηγή άρθρου: fsnews.it
Πηγή φωτογραφιών: teatro.it paolo.sartianofsnews.it