ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομιλία στη Ελλάδα του Σαλέντο (Grecia Sal./Απουλία) για το βιβλίο “La Grande Armonia” του De Giorgi

Στις 16 Μαΐου στο Palazzo Ducale στο Martano [Ελλάδα του Σαλέντο(Grecia Salentina)/Απουλία] πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για το βιβλίο (εκδοτικός οίκος Argo) του Pierpaolo De Giorgi με τη συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Δήμων Grecia Salentina, δικ. Ρομπέρτο Καζαλούτσι. Ο καθηγητής Paolo Pellegrino ήταν ο εισηγητής και ο Δρ Luigi Orlando ήταν ο συντονιστής.

 

Το βιβλίο «Η Μεγάλη Αρμονία» και ο συγγραφέας του

 

«Η Μεγάλη Αρμονία. Μουσικοθεραπεία στη Μεγάλη Ελλάδα και ταραντισμός: αιωνιότητα και ομορφιά» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Pierpaolo De Giorgi, με αποκλειστικές φωτογραφίες από το πρώτο επεισόδιο ταραντισμού στον κόσμο που συνέβη στη Σπάρτη, μεταξύ των Σπαρτιατών που ίδρυσαν τον Τάραντα τον όγδοο αιώνα π.Χ. Σε ένα σπαρτιάτικο αγγείο υπάρχει η εικόνα ενός σκορπιού που δαγκώνει στο πόδι και η δηλητηρίαση θεραπεύεται με τη μουσική μιας μεγάλης λύρας και με έναν κυκλικό χορό. Άλλα όμορφα αγγεία της Απουλίας στα μουσεία της Μπολόνια και του Τάραντα, με Μαινάδες και ντέφια, όλα σαν ταραντισμός.

 

Ο Pierpaolo De Giorgi (Cavallino, 1951) είναι Ιταλός μουσικός, φιλόσοφος, ποιητής, ερευνητής, αισθητικός και εθνομουσικολόγος. Αποφοίτησε στην Περούτζια στην Αισθητική Φιλοσοφία με τον Sergio Givone, σπούδασε με τον εθνολόγο Tullio Seppilli και με τον εθνομουσικολόγο Piero Arcangeli, πρώτα σόλο τραγουδιστή-τραγουδοποιό, έπαιξε στη δεκαετία του εβδομήντα με το δημοφιλές συγκρότημα Salento και με την Tarantula, της οποίας ήταν ο ιδρυτής. Εργάζεται στη RAI στην Περούτζια και μελετά ταραντισμό και pizzica για μεγάλο χρονικό διάστημα με εξειδικευμένη έννοια. Ήδη στη δεκαετία του ογδόντα ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τις δυνατότητες της pizzica και την τραγούδησε ως σολίστ. Από το 1984 διδάσκει παραδοσιακά τραγούδια και μουσική του Salento σε διάφορα δημόσια σχολεία. Δίνει συναυλίες παντού, ακόμη και μαζί με συγκροτήματα όπως η Nuova Compagnia di Canto Popolare. Το 1990, μαζί με τον Amedeo de Rosa, ίδρυσε την ομάδα Pierpaolo De Giorgi και το Tamburellisti di Torrepaduli, προκαλώντας μια πραγματική αναγέννηση της pizzica μέσα σε λίγα χρόνια. Το 1991 επαναξιολόγησε την pizzica ως πραγματικό μουσικό είδος, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και γράφοντας μαζί με τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό Gino Ingrosso το άλμπουμ Fantastic pizzica. Σπούδασε εθνομουσικολογία της “Grecìa salentina”, επαναξιολογώντας τα κομμάτια στο “Grico”. Το 1992 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του δημότη της Νεμέας στην Ελλάδα για ποιητικές και μουσικές αρετές. Μαζί με τους Tamburellisti του Torrepaduli και ως σολίστ δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο και παίζει σε διάσημα θέατρα όπως αυτό του Ηρώδη του Αττικού στην Αθήνα στον Παρθενώνα. Πολλοί από τους πολλούς καλλιτέχνες και ομάδες που σχηματίστηκαν αργότερα ακολούθησαν το μονοπάτι του De Giorgi. Το 2000 έγραψε το άλμπουμ Plucking and rebirth, το best-seller άλμπουμ των Tamburellisti, το οποίο κυκλοφόρησε με το “La Gazzetta del Mezzogiorno”. Είναι επιμελητής και μεταφραστής του γνωστού τόμου The Dance of Swords and the Tarantella του M. Schneider. Είναι διευθυντής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών ΛΕ/38. Συνεργάζεται με την Έδρα Αισθητικής Paolo Pellegrino στο Πανεπιστήμιο του Lecce. Δίνει διαλέξεις και διαλέξεις εθνομουσικολογίας και αισθητικής παντού.

 

Πηγή: ilgrandesalento.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *