ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαιρετιστήριο μήνυμα του δημάρχου Νάξου, κου Δημ. Λιανού, προς τον δήμαρχο Giardini Naxos (Σικελία), κο G. Stracuzzi

Χαιρετιστήριο μήνυμα του δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων, κου Δημητρίου Λιανού, προς τον δήμαρχο Giardini Naxos, G. Stracuzzi, επ’ευκαιρία της πρόσκλησης για τις επετειακές εκδηλώσεις από την ίδρυση της ελληνικής πόλης στη Σικελία:

 

 

Η ιστορική προέλευση των Giardini Naxos χρονολογείται από το 735 π.Χ., όταν μια ομάδα εποίκων αποβιβάστηκε στο Capo Schisò και ίδρυσε αυτό που αναφέρεται ομόφωνα από τους αρχαίους ιστορικούς ως η πρώτη ελληνική αποικία στη Σικελία. που ονομάζεται Νάξος από το νησί με το ίδιο όνομα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αν και παρέμεινε μια μικρή πόλη, είχε μεγάλη συμβολική σημασία για το βωμό της στον Απόλλωνα Αρχηγέτη, ο οποίος ήταν το σημείο εκκίνησης για τους πρεσβευτές από τις ελληνικές πόλεις της Σικελίας στο δρόμο τους προς τη μητέρα πατρίδα.

Έχοντας ταχθεί με την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, μετά την ήττα της αθηναϊκής στρατιωτικής εκστρατείας στη Σικελία, η Νάξος υπέστη την εκδίκηση των Συρακουσών, οι οποίες την πολιόρκησαν και την ισοπέδωσαν το 403 π.Χ. C.: Οι πολίτες πωλούνται ως σκλάβοι και η περιοχή δίνεται στους Σικελούς. Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή, το όνομα Νάξος παραμένει στο πέρασμα του χρόνου και τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Γ. το Itinerarium Antonini, ένας κατάλογος τόπων που βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ανέφερε τη Νάξο ως τόπο αλλαγής αλόγων που βρισκόταν 35 μίλια από τη Μεσσήνη κατά μήκος του προξενικού δρόμου που οδηγούσε στις Συρακούσες.

Ο δήμαρχος Νάξου, κος Δημ. Λιανός
Ο δήμαρχος Giardini Naxos, κος G. Stracuzzi

 

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, ο κόλπος έγινε στρατηγικό σημείο προσγείωσης για την κοντινή Ταορμίνα με οικισμούς διάσπαρτους κατά μήκος ολόκληρης της ακτής. Οι Άραβες εισήγαγαν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και άφησαν ίχνη της παρουσίας τους σε ορισμένα τοπωνύμια όπως το Schisò, το οποίο προέρχεται από το Al Qusûs (στήθος, προτομή) και το Alcantara, το οποίο προέρχεται από το Al Quantarah (η γέφυρα). Η παλιά διάβαση του σημερινού ποταμού Alcantara, πρέπει να ήταν ένα τόσο αξιοθαύμαστο έργο για εκείνη την εποχή που έδωσε το όνομά του στην κοίτη του ποταμού.

 

Πηγές: giardini-naxos.com /patrizio.merlo gazzettadelsud.it kedenews.gr kykladitis.gr

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *