ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου Καλαβρίας: «Το Σύμπαν της Μεγάλης Ελλάδας στην Ιόνια Καλαβρία»

Η έκτακτη εκδήλωση «Το Σύμπαν της Μεγάλης Ελλάδας στην Ιόνια Καλαβρία» έρχεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου Καλαβρίας, η οποία  πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 9 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος)

 

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ανακάλυψη των βαθιών δεσμών μεταξύ αστρονομίας και πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας, σε μια συναρπαστική ιστορία μεταξύ μύθου και λόγου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πλανητάριο Πυθαγόρας του Ρηγίου Καλαβρίας.

 

 

Η Μεγάλη Ελλάδα είναι ιστορικά σύμβολο συνάντησης ιδεών, πολιτισμού, γλώσσας και παραδόσεων. Η αστρονομία, που έχει τις ρίζες της στην περιοχή μας, μαρτυρά αυτή την πολιτισμική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από χιλιετίες, παίρνοντας ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Οι έννοιες της τάξης και του φυσικού νόμου, αναπόφευκτες προϋποθέσεις της ορθολογικής γνώσης, είχαν την προέλευση του φιλοσοφικού στοχασμού για τον άνθρωπο και τον κόσμο στο νυχτερινό ουρανό.

Τα αστέρια, με τα ονόματά τους εμπνευσμένα από τη μυθολογία – θεοί, ήρωες, νύμφες, σάτυροι, φανταστικά ζώα, τέρατα – αποτέλεσαν ένα συναρπαστικό και πολύπλοκο σύμπαν για τους προγόνους μας της Μεγάλης Ελλάδας. Αλλά πέρα από τα αστέρια, τι υπάρχει; Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει την τρέλα που αντιτίθεται στη λογική, βυθιζόμενος σε έναν δυϊσμό μεταξύ λογικής και μη-λογικής που έχει σημαδέψει βαθιά τη σχέση μας με την ανθρωπότητα και τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε μια συναρπαστική ιστορία μεταξύ του Μύθου και του Λόγου, εξερευνώντας πως ο άνθρωπος έχει γίνει ο πρωταγωνιστής μιας τυπικά δυτικής ορθολογικής και κριτικής κουλτούρας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο θεσμικός χαιρετισμός του Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Dr. Fabrizio Sudano, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση της πρωτοβουλίας από τον καθηγητή Misiano, επιστημονικός διευθυντής του Πλανηταρίου Πυθαγόρα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Fortunato Zappia ενώ συμμετείχαν οι καθηγητές Ulderico Nisticò Gabriele Quattrone και Francesco Pisani.

 

Η βραδιά εμπλουτίστηκε περαιτέρω με την παρατήρηση της Σελήνης στη φάση ανάπτυξης, των αστεριών του καλοκαιρινού ουρανού, χάρη στα όργανα που διαθέτει το προσωπικό του Πλανηταρίου Πυθαγόρα.

Ήταν μία ευκαιρία για μια αξέχαστη βραδιά, ένα εξαιρετικό ταξίδι μέσα από μύθους, αστέρια και φιλοσοφία. Το μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή (κλειστό τη Δευτέρα), από τις 9:00 π.μ. (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος) έως τις 8:00 μ.μ. (09:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), τελευταία είσοδος στις 7:30 μ.μ.

Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη. Όλες οι σχετικές πληροφορίες: museoarcheologicoreggiocalabria.it Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται κατά τις συνήθεις ώρες λειτουργίας που μπορείτε να συμβουλευτείτε online, με δυνατότητα κράτησης για άτομα και ομάδες.

 

Πηγή: reggiotoday.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *