ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμος Nova Siri (Βασιλ.) υποψήφιος για το τιμόνι της Μητροπολιτικής Περιοχής Καλλίπολης – Κρότωνα

Η παρουσίαση του έργου «Μητροπολιτική Περιοχή Καλλίπολης – Κρότωνα» πραγματοποιήθηκε στη Nova Siri, μια καινοτόμος πρόταση που προωθήθηκε από την Επιτροπή Μεγάλης Ελλάδας – Ιόνιου Ομίλου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία οικονομικής και εδαφικής ολοκλήρωσης μεταξύ των περιφερειών της Καλαβρίας, της Βασιλικάτας και της Απουλίας. Η πρωτοβουλία, η οποία χαιρετίστηκε, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ιονίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δήμαρχος της Nova Siri, Antonello Mele, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες του έργου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ιδεολογικές και τοπικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να προκύψουν. «Είναι ένα φιλόδοξο και συγκεκριμένο έργο, με σημαντικές οικονομικές δυνατότητες στο μέλλον», δήλωσε ο Mele, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συντονισμού των τοπικών πραγματικοτήτων για να ξεπεραστούν τα ιδεολογικά εμπόδια. Ο δήμαρχος προσδιόρισε τη συνεργασία μεταξύ των περιοχών του Ιονίου ως αφετηρία για το μεγάλο αυτό έργο. «Είμαστε η πρώτη πόλη στην Ιόνια ζώνη της Βασιλικάτας. Μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσει ως κόλλα και κατανόηση αν υπάρχει η ιδεολογική βούληση να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο συγκεκριμένο, το οποίο από την άποψη της συγκεκριμενοποίησης, από την άποψη της προοπτικής, της ανάπτυξης, της οικονομίας του τουρισμού». Ο Mele τόνισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων για να αποφευχθεί η έξοδος των νέων, ένα πρόβλημα που μαστίζει εδώ και καιρό την περιοχή. «Πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να αποφευχθεί η έξοδος των νέων. Εμπλέκοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, είναι δυνατόν να κρατήσουμε τους νέους εδώ μαζί μας». Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των υποδομών που θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση των αποστάσεων μεταξύ των διαφόρων παράκτιων περιοχών, χρησιμοποιώντας τους θαλάσσιους δρόμους, ευνοώντας μια πιο ολοκληρωμένη τουριστική οικονομία. «Η φαντασία της δυνατότητας να φτάσουμε στην ακτή της Καλαβρίας και όχι στην ακτή της Λουκανίας ή του Σαλέντο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με υποδομές, σίγουρα δημιουργεί μια κυκλική οικονομία», εξήγησε ο Mele, προσθέτοντας ότι «ο τουρίστας της Καλαβρίας γίνεται τουρίστας της Λουκανίας και ταυτόχρονα τουρίστας της Απουλίας. Δημιουργείται μια αναπτυξιακή οικονομία με αδιανόητες προοπτικές από οικονομική άποψη». Ως εκ τούτου, το έργο της μητροπολιτικής περιοχής Καλλίπολης-Κρότωνα υπόσχεται να αποτελέσει συγκεκριμένη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας της περιοχής του Ιονίου, προωθώντας την ολοκλήρωση μεταξύ εδαφών που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

Η πρωτοβουλία υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες, αλλά απαιτεί συγκεκριμένη θεσμική δέσμευση

Ο Carlo Oriolo, δημοτικός σύμβουλος της Nova Siri, εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο της Μητροπολιτικής Περιοχής Καλλίπολης – Κρότωνα, τονίζοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την εδαφική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. «Είναι μια κοινή χρήση αυτού του φιλόδοξου έργου», δήλωσε ο Oriolo. «Μοιράζεται γιατί μας ενώνει όσον αφορά τα έθιμα, τα έθιμα και τα προβλήματα που έχουμε στην περιοχή. Οι συνέργειες των διαφόρων περιοχών μαζί μπορούν να δώσουν ένα θετικό αποτέλεσμα». Ο Oriolo, ο οποίος έχει βαθιά γνώση του τοπικού επιχειρηματικού και τουριστικού τομέα, τόνισε πώς η μητροπολιτική περιοχή θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην παρεμπόδιση της μεταναστευτικής διαδικασίας των νέων, προσφέροντας νέες προοπτικές απασχόλησης. «Είναι ένα πραγματικά μεγάλο πράγμα, μια σημαντική πρόταση για όλους τους φορείς. Θα απέφευγε την έξοδο των νέων γιατί θα πρόσφερε πολλά». Ο δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε επίσης τη σημασία μιας θεσμικής δέσμευσης για να γίνει το έργο πραγματικότητα. «Ο Δήμος Nova Siri θα μπορούσε να είναι ο ηγέτης αυτής της ιδέας του έργου και να συγκεντρώσει τις διάφορες πραγματικότητες, τους διάφορους δήμους, ιδίως στη ζώνη του Λουκάνιου Ιονίου», εξήγησε. Ο Oriolo επανέλαβε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι μορφές ατομικισμού και να συνεργαστούμε για το κοινό καλό: «Ας εγκαταλείψουμε τον ατομικισμό, αυτό το εγώ που δεν οδηγεί πουθενά, ας μοιραστούμε τα πάντα και ας προχωρήσουμε».

 

Η επιτροπή κάνει το ντεμπούτο της στην Βασιλικάτα

Η Επιτροπή Μεγάλης Ελλάδας – Ιόνιου Ομίλου έκανε την επίσημη είσοδό της στη Βασιλικάτα, ξεκινώντας από τον δήμο Nova Siri για να παρουσιάσει το επαναστατικό έργο της Μητροπολιτικής Περιοχής Καλλίπολης-Κροτώνα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Mimmo Mazza, η υποδοχή που έλαβε ήταν ενθουσιώδης, ένδειξη έντονου ενδιαφέροντος για ένα όραμα που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το μέλλον της περιοχής και της Μεσογείου. «Η υποδοχή ήταν φανταστική», είπε ο Πρόεδρος. «Αυτός είναι ο πρώτος δήμος που αγγίζουμε στη Basilicata και νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή μιας σειράς κοινοτήτων που θα επισκεφθούμε. Ακόμη και εδώ στη Lucania, το έργο έχει λάβει τη συναίνεση που φανταζόμασταν, επειδή είναι επαναστατικό. Βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άνοιγμα που πρέπει να καλλιεργηθεί, τόσο από τους διαχειριστές όσο και από την κοινωνία των πολιτών». Η πρωτοβουλία στοχεύει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις κοινότητες της Καλαβρίας, της Λουκανίας και της Απουλίας για τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής περιοχής ικανής να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και τον τουρισμό, με σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. «Η ιδέα είναι καινοτόμος και θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τη μοίρα αυτής της περιοχής», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. «Η ιδέα που ξεκίνησε από τον δημοτικό σύμβουλο είναι πολύ ενδιαφέρουσα», σχολίασε ο Πρόεδρος. «Δίνει την ευκαιρία και την επιθυμία να σηκώσουμε τα μανίκια μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έδαφος θα βγει από το άυλο και θα αρχίσει να είναι πραγματικά το κέντρο της Μεσογείου». Αναφορικά με τις ιδεολογικές και εδαφικές προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το έργο, ο Πρόεδρος υποβάθμισε τις δυσκολίες, τονίζοντας ότι είναι θέμα υπέρβασης παλαιών διοικητικών συνηθειών. «Νομίζω ότι υπάρχει απλώς ένα πρόβλημα προσέγγισης», εξήγησε. «Αυτή η ιδέα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει το προφανές, σπάζοντας τις κρυσταλλωμένες γεωμετρίες τόσο στην Καλαβρία όσο και στη Λουκανία και την Απουλία, για να φανταστεί μια νέα διοικητική πορεία που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη νέα λειτουργικότητα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου».

 

Πηγή: informazionecomunicazione.it

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *