ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με την καθηγήτρια Φιλοσοφίας, θιασώτη του ελληνικού πολιτισμού, κα C.L. De Caro

 

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας, κα Caterina Luisa De Caro μιλάει στο mgrecianews για τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και το μυθιστόρημα της

 

M.G.N.: Κα De Corte μιλήστε μας για το επάγγελμα σας.

C. L.D.C..: Είμαι καθηγήτρια φιλοσοφίας, διδάσκω στο Κρατικό Λύκειο Λαδιπόλεως, κοντά στη Ρώμη και δίδαξα επίσης για λίγα χρόνια στο UPTER. Εσωτερική φιλοσοφία και αντιϊστορία της ενοποίησης της Ιταλίας. Όπως καταλαβαίνετε εύκολα, η δουλειά μου με οδηγεί συχνά να μιλάω για την Ελλάδα και τις επιρροές της στην πατρίδα μου και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου όπου βρισκόταν η Μεγάλη Ελλάδα. Επιπλέον, είμαι Σικελή και το αίμα μου, ο πολιτισμός μου είναι η κληρονομιά όλων εκείνων των πολιτισμών που κυριάρχησαν στην περιοχή μου.

Εξώφυλλο του βιβλίου Πηγή: https://www.ibs.it/ara-romanzo-della-gurfa-libro-caterina-luisa-de-caro/e/9791255045618

M.G.N.: Περί τίνος πρόκειται το βιβλίο σας;

C L.D.C.: Έχω δουλέψει συχνά με κήπους σοφίας και έχω γράψει πολλά βιβλία από αυτές τις εμπειρίες. Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τίτλο: Ara. μυθιστόρημα του Γκουρφά. Εκδόσεις Aurora Boreale. Είναι ένα βιβλίο για τη γέννηση του Μύθου της Δήμητρας και των Ελευσίνιων λατρειών, ειδικά υπό το φως των αρχαιολογικών ανακαλύψεων της Marija Gimbutas, μιας Λιθουανής αρχαιολόγου και γλωσσολόγου που πολιτογραφήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η αρχαιολόγος έχει ανιχνεύσει στα βιβλία της μια τεκμηριωμένη αφήγηση των μεσογειακών τοποθεσιών πριν από τους Έλληνες, όπου ασκούνταν τα τελετουργικά της Μητέρας Θεάς, τα οποία αργότερα οι Έλληνες ασκούσαν και με άλλες μορφές. Η καινοτομία που έφερε αυτός ο μελετητής συνέβαλε στη χάραξη της διαδρομής των μεταναστεύσεων που έφεραν ανθρώπους από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς τη Μεσόγειο.
Το βιβλίο μου πραγματεύεται τις μεταναστεύσεις των Σικανών στη Σικελία χίλια χρόνια πριν από την έλευση του ελληνικού αποικισμού στη Μεσόγειο και τη γέννηση των ελληνικών πόλεων σε όλη τη Νότια Ιταλία. Η σημασία του έγκειται στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι λαοί, οι Σικανοί, μετά οι Σικουλοί και οι Έλληνες ζούσαν μαζί στις ίδιες περιοχές και ασκούσαν τις ίδιες λατρείες

 

M.G.N.: Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τη γέννηση του Μύθου της Δήμητρας;

C.L.D.C.: Ζούμε σε μια εποχή που χάνονται τα σημεία αναφοράς της σοφίας που συνδέονταν με το Ιερό. Οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις παραδόσεις που σημαδεύουν τα έθιμά τους εδώ και αιώνες. Η επιστροφή στη γέννηση του πιο σημαντικού μύθου της παράδοσης της σοφίας επιδιώκει να συλλάβει τη σύνδεση μεταξύ της ανάγκης για το Ιερό και των τελετουργιών που εδραιώνουν και οχυρώνουν έναν λαό.
 

 

M.G.N.: Πόσο σημαντική είναι η εκ νέου ανακάλυψη του Μύθου σήμερα;

C.L.D.C.: Σήμερα περισσότερο από ποτέ. Όλη η σύγχρονη ψυχολογία, ξεκινώντας από τον Φρόυντ, χρειαζόταν να επιστρέψει στην ελληνική παράδοση για να ξεκαθαρίσει την έννοια του τραύματος και της νεύρωσης, τον ακολούθησαν ο Γιουνγκ και οι άλλοι. Σήμερα, το 2024, συνειδητοποιούμε ότι η απώλεια της λειτουργίας του Μύθου ως ιεροτελεστίας σοφίας έχει απογυμνώσει τους ανθρώπους από την ανθρωπιά τους, κάνοντάς τους να παραμένουν απλώς ένα ον που συνδέεται με τον βιομηχανοποιημένο κόσμο. Μεταξύ άλλων, στη Δημοκρατία του Πλάτωνα, τόνισε τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την τεχνολογία όσο και αυτά που συνδέονται με την απώλεια της Παράδοσης, όπου το άτομο, ειδικά αν είναι νέο, καταλήγει να χάνεται, εκφυλιζόμενο σε αδυναμία και μικρότητα πνεύματος.

 

 

M.G.N.: Τι σημαίνει για εσάς η Μεγάλη Ελλάδα και το Βυζάντιο;

C.L.D.C.: Τα πάντα. Είναι η κουλτούρα με την οποία τρέφομαι για να φέρω εις πέρας τη δουλειά μου. Πρώτα ο Πυθαγόρας, μετά ο Δημόκριτος και ολόκληρος ο κύκλος του Περικλή δόμησαν τον τρόπο της επιστήμης μας. Η κοσμολογική σύλληψη και οι γεωμετρικές-μαθηματικές γνώσεις που αποκτήθηκαν χάρη σε αυτές μας οδήγησαν να δούμε τον κόσμο όπως είναι.
Το Βυζάντιο ήταν μια αυτοκρατορία που διατήρησε ανέπαφο το ρωμαϊκό πνεύμα μέχρι την άφιξη των Τούρκων. Υπενθυμίζω ότι η ιταλική Αναγέννηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τα βιβλία που σώθηκαν και έφεραν από το Βυζάντιο στα οποία εργάστηκαν στη Φλωρεντία: Ficino και Pico della Mirandola, ανακαλύπτοντας ξανά ολόκληρη την ελληνική παράδοση σοφίας ξεκινώντας από τον Πλάτωνα. Μάλιστα, χάρη σε αυτό γεννήθηκε στη Φλωρεντία η Ακαδημία της Φλωρεντίας.

M.G.N.: Έχετε κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες μας από την Ελλάδα;

C.LD.C.: Οι λαοί μας γεννιούνται από γερές ρίζες, από μια γλώσσα και από μια κοινή ιστορία. Με σοφία και πολιτισμό έχουν οδηγήσει τους άντρες όχι μόνο να ζουν καλύτερα, αλλά να τρέφονται με ομορφιά. Αυτό το συναίσθημα, είπε ο Πλάτων, μας δίνει το κλειδί για να μπορούμε να μαθαίνουμε απολαμβάνοντας το καλό του σε όλα. Ελπίζω να είναι αρκετά τυχεροί να υπερασπιστούν και να εμβαθύνουν όσα έχουν παραδώσει οι πατέρες μας. Ένα πρόσωπο – Μία φυλή. Μαθαίνοντας μας ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι.

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

*Ευχαριστούμε την κα C.L. De Caro για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *