ΤΑΞΙΔΙ

Βυζαντινή Καλαβρία: ένα ταξίδι στην καρδιά της ιστορίας

Εξερευνώντας τη Βυζαντινή Καλαβρία: μια πολιτιστική διαδρομή ανάμεσα σε ιστορικά χωριά, αρχαία μοναστήρια και αθάνατες παραδόσεις κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024

 

Η Καλαβρία, με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα συναρπαστική διαδρομή: «Το Βυζαντινό Πολιτιστικό Τοπίο των εσωτερικών περιοχών της Μεσογείου». Αυτή η πρωτοβουλία, που προωθείται από το εργαστήριο ECHE Lab του Μεσογειακού Πανεπιστημίου του Ρηγίου Καλαβρίας σε συνεργασία με την ένωση ASTRI, προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσετε πάνω από τριάντα βυζαντινές τοποθεσίες διάσπαρτες στις επαρχίες της Καλαβρίας, συνδέοντάς τις με παρόμοιες πραγματικότητες στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Με την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (GEP) 2024, που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, θα μπορείτε να συμμετάσχετε σε ξεναγήσεις με επικεφαλής ειδικούς ανώτατου επιπέδου και να παρακολουθήσετε θεματικά συνέδρια. Οι επισκέπτες θα μπορούν έτσι να βυθιστούν στη βυζαντινή ιστορία και πολιτισμό, ανακαλύπτοντας τη σημαντική επίδραση αυτής της κληρονομιάς στη διαμόρφωση του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού.

Ο κύριος στόχος αυτής της διαδρομής είναι η τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλαβρίας, η οποία εκτείνεται από το Ρήγιο έως την Amendolara και όχι μόνο. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενώσει την περιοχή της Καλαβρίας σε ένα ενιαίο έργο τουριστικής προώθησης, αναδεικνύοντας τον υλικό και άυλο πλούτο που υπάρχει, όπως ιστορικά χωριά, αμυντικά συστήματα, μοναστήρια, χειρόγραφα, καλλιτεχνικά έργα και τοπικές παραδόσεις.

Η συνεργασία που υποστηρίζει το δρομολόγιο είναι τεράστια και ποικίλη, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, δημοτικών διοικήσεων, πολιτιστικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και ενώσεων. Οι φορείς αυτοί συνεργάζονται για πάνω από δύο χρόνια με στόχο την αναγνώριση του δρομολογίου ως Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι κυρίως στην περιοχή της Καλαβρίας, αλλά η διαδρομή εκτείνεται επίσης στη Σικελία και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων άλλων τοποθεσιών στην Αλβανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και πέραν αυτής. Τα GEPs, που διοργανώνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ετήσια ευκαιρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, διευκολύνοντας την απόλαυσή της από όλους και ενθαρρύνοντας τον συλλογικό προβληματισμό για την αξία της.

Αυτό το έργο όχι μόνο ενισχύει την κληρονομιά της Καλαβρίας, αλλά προωθεί επίσης τον διάλογο και την ειρήνη μέσω του πολιτισμού, δημιουργώντας δίκτυα και συνδέσεις μεταξύ των πολιτών. Η Βυζαντινή Καλαβρία περιμένει τους επισκέπτες για μια μοναδική εμπειρία, πλούσια σε ιστορία και νόημα.

 

Πηγή: calabriamagnifica.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *