ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Νέα μελέτη DNA επιβεβαιώνει ότι οι σύγχρονοι πληθυσμοί της Nότιας Ιταλίας, της Σικελίας, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι παρόμοιοι!

 

Μια ολοκαίνουργια μελέτη DNA διαπίστωσε ότι οι σύγχρονοι πληθυσμοί της Νότιας Ιταλίας, της Σικελίας, της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πολύ στενές γενετικές ομοιότητες, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι κατάγονται από τους Αρχαίους Έλληνες.

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Biorxiv με τίτλο: «Αξιολόγηση των χρονικών και γεωγραφικών επαφών στην Αδριατική Θάλασσα μέσω της ανάλυσης δεδομένων σε όλο το γονιδίωμα από τη Νότια Ιταλία», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε «μεγάλη ομοιότητα μεταξύ της Νότιας Ιταλίας και της Πελοποννήσου».

«Στην πραγματικότητα, η ανάλυσή μας σε συστάδες έδειξε ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου έχουν υψηλή γενετική συγγένεια με τους σύγχρονους Απουλιανούς, Καλαβριανούς και Νοτιοανατολικούς Σικελούς, όλοι χαρακτηρίζονται από μια σύνθεση συστάδων διαφορετική από αυτές που εμφανίζουν άλλες ελληνικές ομάδες», αναφέρθηκε από τους ερευνητές. 

 

 

«Επιπλέον, άτομα από τη Δυτική Σικελία παρουσιάζουν ομοιότητες με πληθυσμούς που κατοικούν στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

«Αν και ο καθορισμός του χρονολογικού πλαισίου αυτής της συγγένειας με τη χρήση σημερινών γονιδιωμάτων μπορεί να είναι δύσκολος, τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με αρχαιολογικές και ιστορικές πηγές που απέδωσαν την προέλευση των ελληνικών αποικιών στη Νοτιοανατολική Σικελία και την Απουλία από πληθυσμούς που κατοικούσαν στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου.

«Τα μονογονικά ευρήματα του χρωμοσώματος Υ συμφωνούν επίσης με αυτές τις παρατηρήσεις που αποκαλύπτουν ανατολικές πελοποννησιακές καταβολές στην Ανατολική Σικελία (34) και κοινές απλοομάδες μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων και πληθυσμών που ζουν σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας αποικισμένες από Έλληνες όπως το Salento (Απουλία) και οι Ακτή του Ιονίου της Καλαβρίας.»

 

Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Νότια Ιταλία και ίδρυσαν τη Μεγάλη Ελλάδα

Η Μεγάλη Ελλάδα περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της Ιταλίας. Εκεί οι Έλληνες επεκτάθηκαν και ίδρυσαν πόλεις διάσημες για τον πλούτο και τον πολιτισμό τους, όπως το Ρήγιο Καλαβρίας, τη Νάπολη και τις Συρακούσες, μεταξύ άλλων. Η περιοχή έγινε σημαντικό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού.

Μία από τις πόλεις της, ο Κρότωνας, που φημίζεται ότι έχει τους καλύτερους γιατρούς στον ελληνικό κόσμο, ήταν το σπίτι του αθλητή του 6ου αιώνα Milo, ο οποίος ήταν έξι φορές νικητής στην πάλη τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Πύθιους αγώνες.

Η Μεγάλη Ελλάδα ήταν η έδρα του Πυθαγόρειου και του Ελεατικού συστήματος της φιλοσοφίας.

Οι Ευβοείς ίδρυσαν τις πρώτες αποικίες, Πιθηκούσες και Κύμη, περίπου το 750 π.Χ., και στη συνέχεια Σπαρτιάτες εγκαταστάθηκαν στο Tarentum. Αχαιοί στο Μεταπόντιο, τη Σύβαρη και τον Κρότωνα. Λοκροί στη Λοκρίδα Επιζεφύριοι. και Χαλκιδείς στο Ρήγιο (Reggio Calabria).

Οι Έλληνες άποικοι, ακολουθώντας τα χνάρια των Μυκηναίων της Εποχής του Χαλκού, επέλεξαν τη Μεγάλη Ελλάδα ως κατάλληλη τοποθεσία για αποικίες λόγω της γονιμότητας της γης και, στο σημείο συνάντησης του ελληνικού, του ετρουσκικού και του φοινικικού κόσμου, την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση για εμπόριο.

Η περιοχή δεν ήταν μια ενιαία αρμονική οντότητα, γιατί ακριβώς όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, μικρές πόλεις-κράτη ή πόλεις (αρκετά ανεξάρτητες από την ιδρυτική μητρόπολη) ανταγωνίζονταν και συνεργάζονταν με γειτονικές πόλεις για να σχηματίσουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό δίκτυο αντιπαλοτήτων. και συμμαχίες.

Η περιοχή υπόκειται επίσης σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια ακριβώς επειδή βρισκόταν στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και ο πλούτος της σε φυσικούς πόρους σήμαινε ότι η περιοχή θεωρούνταν συχνά ζηλευτά, ιδιαίτερα από τους τύραννους της Σικελίας.

Αυτές οι ελληνικές πόλεις ήταν επίσης ασταθείς εσωτερικά λόγω του κοσμοπολίτικου μείγματος φυλών – ντόπιων, αποίκων, μισθοφόρων, κατοίκων από γειτονικές περιοχές κ.λπ.

 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

 

 

Πηγή: greekcitytimes.com

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *