Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση BenVivere, το Pordenone είναι η καλύτερη πόλη της χώρας. Σιένα και Μιλάνο συμπληρώνουν το βάθρο. Η ναπολιτάνικη πρωτεύουσα κερδίζει τρεις θέσεις αλλά παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης
Η Νάπολη παραμένει στο flop της βιωσιμότητας. Αυτό πιστοποιείται από την ετήσια έκθεση BenVivere, που βρίσκεται τώρα στην έκτη έκδοσή της. Το Pordenone είναι η επαρχία που οδηγεί στην κατάταξη του 2024, το Bolzano χάνει, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, την πρώτη θέση στο βάθρο, κατεβαίνοντας εννέα σκαλοπάτια στη δέκατη θέση. Η πρωτοκαθεδρία, λοιπόν, περνά στην Πορντενόνε (+1 θέση σε σχέση με το 2023), τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σιένα που ανεβαίνει τέσσερα σκαλοπάτια και τρίτη στην κατάταξη είναι το Μιλάνο (+1). Η κατάταξη παρουσιάστηκε σήμερα στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια του Εθνικού Φεστιβάλ Πολιτικής Οικονομίας: η έρευνα συντονίζεται από το NeXt Economia, με την υποστήριξη του Εθνικού Φεστιβάλ Πολιτικής Οικονομίας, Federcasse Bcc-Cr και «Avvenire» και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Στο top 10 υπάρχουν τέσσερις νέες συμμετοχές: Τεργέστη – τέταρτη (+19), Ρίμινι – έβδομη (+23), Ούντινε – όγδοη (+11), Πάρμα – ένατη (+2). Ωστόσο, οι επαρχίες Μπολόνια (-3), Πράτο (-8), Γκορίτσια (-3) και Ανκόνα (-11) είναι αυτές που αναδεικνύονται. Το Top 10 συμπληρώνουν η Φλωρεντία (σταθερή στην πέμπτη θέση) και η Τρέντο στην έκτη θέση (+1). Στους πρόποδες της κατάταξης βρίσκονται μερικές από τις επαρχίες της Νότιας Ιταλίας: ο Κρότωνας και το Ρέτζιο Καλαβρία καταλαμβάνουν την τελευταία και προτελευταία θέση αντίστοιχα. Ο Τάραντα χάνει δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2023 και πέφτει στο τρίτο έως το τελευταίο σκαλί. Επίσης στο Flop 10 είναι η Καλτανισέτα (+1), η Φότζια (+3), η Κατάνια (-3) και η Νάπολη (+3).
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Sergio Gatti (γενικός διευθυντής της Federcasse-Bcc), ο Vincenzo Pacelli (αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι) και ο Salvatore Capasso (διευθυντής του Cnr Department of Human and Social Sciences, Cultural Heritage). της κατάταξης.
«Υπάρχει ένας τύπος χρηματοδότησης, αυτός της ανάπτυξης, που έχει ως στόχο τη χρηματοοικονομική ένταξη – είπε ο Gatti – Αυτό είναι θεμελιώδες στις συνεχιζόμενες μεταβάσεις, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η περιβαλλοντική ένταξη είναι υποχρεωτική στην Ευρώπη, αλλά πιθανώς θα πρέπει επίσης να δοθεί περισσότερη προσοχή χρειάζεται για την κοινωνική. Τώρα υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στα εδάφη παράλληλα με αυτήν την εξέλιξη, η οποία σίγουρα πρέπει να είναι ενάρετη, αλλά που, όπως κάθε αλλαγή, έχει κόστος. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αυτή η Έκθεση VI, σε σύγκριση με προηγούμενες, εστιάζει πολύ περισσότερο σε προτάσεις πολιτικής».
Για τον Pacelli, «οι αγορές σήμερα είναι ο άξονας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, γιατί καθοδηγούν το κεφάλαιο, καθορίζοντας τις επενδύσεις. Ας σκεφτούμε τις τιμές των πρώτων υλών ή αυτές που επηρεάζονται από την κερδοσκοπική μηχανική. Αν αρχικά η χρηματοπιστωτική οικονομία υποστήριζε την πραγματική, σήμερα αυτό δεν ισχύει πλέον και αυτό τονίζει τις ανισότητες πλούτου, εισοδήματος, ισχύος και ανάπτυξης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι όπλα εκείνων που έχουν τη δύναμη να τις χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ανισότητες και να αποκομίσουν κέρδη, των οποίων τα εργαλεία είναι επίσης στοιχεία όπως οι συγκρούσεις και οι κρίσεις». Ο Capasso εξήγησε: «Με την πολυπλοκότητα και την οικονομική ανάπτυξη, η οικονομία γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένη. Οι συγκεκριμένοι συνοπτικοί δείκτες είναι θεμελιώδεις, επειδή καταγράφουν δεδομένα που οι γενικοί συνοπτικοί δείκτες – όπως το ΑΕΠ – δεν μπορούν να αντιληφθούν. Η ποιότητα της εργασίας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η υγεία είναι μερικά μόνο από αυτά τα στοιχεία. Προφανώς υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης για αυτούς τους δείκτες χάρη στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούν μεγάλες βάσεις δεδομένων και επιτρέπουν τη συλλογή και τη δομή των δεδομένων με πιο εξελιγμένο τρόπο».
Πηγή: napolitoday.it