ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρκετινγκ Τροφίμων και Οινοτουρισμού, ξεκίνησε το πρώτο μάθημα στο Μπάρι από το ίδρυμα ITS

Ο στόχος της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο, είναι να εκπαιδεύσει εμπειρογνώμονες ικανούς να σχεδιάζουν, να διαχειρίζονται, να προωθούν και να μαρκετάρουν εμπειρίες με επίκεντρο τη βαθιά γνώση των τοπικών τροφίμων και κρασιού.

 

Το μάθημα Διαχείρισης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Τροφίμων και Οινοτουρισμού που διοργανώθηκε στο Μπάρι από το ίδρυμα ITS Academy Tourism and Cultural Heritage of Puglia για τη διετία 2024/26 παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του συμβουλίου του Δημαρχείου.

Προσφέρει μαθήματα προηγμένης κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Απουλίας, προσβάσιμα σε αποφοίτους γυμνασίου, προπτυχιακούς, πτυχιούχους ή επαγγελματίες και χειριστές του κλάδου που θέλουν να ειδικευτούν, χωρίς όρια ηλικίας.

Τα τέσσερα μαθήματα (τρία στο Μπάρι και ένα στο Conversano) διαρκούν δύο χρόνια, με πάνω από χίλιες ώρες ενεργητικής και βιωματικής εργαστηριακής διδασκαλίας (τάξη – εταιρεία), και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργασία σε έργο, με 880 ώρες πρακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένων στο εξωτερικό και εμπειρίες σπουδών.

Στόχος του μαθήματος είναι να εκπαιδεύσει ειδικούς ικανούς να σχεδιάζουν, να διαχειρίζονται, να προωθούν και να μάρκετινγκ, επίσης μέσω της γνώσης των ψηφιακών εργαλείων και των τεχνολογιών 4.0, εμπειρίες εστιασμένες στη βαθιά γνώση των τοπικών τροφίμων και κρασιού, ενσωματώνοντας την προσφορά τροφοδοσίας με την προσφορά τροφίμων αλυσίδες της ίδιας της επικράτειας, ενισχύοντας την αριστεία και τα τυπικά χαρακτηριστικά και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη σταθερών μεθόδων εφοδιασμού, σχέσεων και προώθησης.

Στη συνάντηση στο Δήμο μίλησαν ο Σύμβουλος Τουρισμού Pietro Petruzzelli, ο γενικός διευθυντής της Its Academy Turismo Puglia Walter Margiotta, ο συντονιστής μαθημάτων Pierfelice Rosato και ο Giuseppe Abbracciavento, διευθυντής του Una Hotel Regina di Noicattaro, συνεργάτης του έργου.

Σύμφωνα με τον Pietro Petruzzelli: «Οι αριθμοί που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις καταλυμάτων στην Απουλία το 2024 αυξάνονται σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Τουρισμού του Ρίμινι, πριν από μερικές εβδομάδες, ειπώθηκε ότι το Μπάρι και το Βιέστε είναι οι πόλεις που προσελκύουν περισσότερο τους τουρίστες που έχουν επιλέξει την περιοχή μας. Πέρυσι, 800 χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο Μπάρι, συν περισσότερους από 600 χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας που θαύμασαν την ομορφιά της πόλης, έστω και για λίγες ώρες, και εκμεταλλεύτηκαν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Και αυτές οι τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι τέλεια συνυφασμένες με την προσφορά φαγητού και κρασιού που μπορεί να προσφέρει η γη του Μπάρι στους επισκέπτες της. Για το λόγο αυτό, η δημοτική διοίκηση υποστηρίζει με εύνοια και πεποίθηση την υλοποίηση αυτού του προχωρημένου εκπαιδευτικού προγράμματος, με στόχο την πλήρη συνέργεια μεταξύ φορέων και φορέων κατάρτισης».

«Ο τουρισμός φαγητού και κρασιού αντιπροσωπεύει θεμελιώδη συνιστώσα της τουριστικής προσφοράς αυτής της περιοχής και αυτής της πόλης – συνέχισε το Rosato – Η ιδέα που βρίσκεται κάτω από την πορεία μας είναι ότι το εξαιρετικό δυναμικό του συστήματος τροφίμων και κρασιού της Απουλίας μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί μέσω περαιτέρω διαδικασίας ενίσχυσης του ποιότητα της προσφοράς. Μας ενδιαφέρει να εξοπλίσουμε γυναίκες και άνδρες, νέους και ηλικιωμένους, με επαρκή επαγγελματισμό που θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης στο επίπεδο του φαγητού και του οινοτουρισμού, εντός των εγκαταστάσεων διαμονής και εστιατορίων της περιοχής, αλλά και εμπνέονται από εμπειρίες και εκδηλώσεις με θέμα το φαγητό και το κρασί που διοργανώνονται εδώ στην Απουλία εδώ και χρόνια και που χρειάζονται συγκεκριμένες δεξιότητες για να αξιοποιηθούν».

«Με ενθουσιασμό έθεσα τη δομή μου στη διάθεση της ITS για να φιλοξενήσει το εκπαιδευτικό σεμινάριο – παρατήρησε ο AbbracciaventoΗ Απουλία είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός αριστείας σε πολλούς τομείς και όσοι έρχονται σε εμάς, Ιταλοί ή ξένοι, αναζητούν πρώτα από όλα μια υψηλή ποιότητα προϊόντος. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αυξανόμενη ανάγκη για ποιότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες τα πρώτα μας φρούτα, λάδι, κρασί, φρούτα και λαχανικά, για να αναφέρουμε μερικά. Γνωρίζουμε όμως ότι, για να επιτύχουμε την αριστεία σε αυτόν τον τομέα, χρειάζονται εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που να γνωρίζει πραγματικά τον τομέα. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός εξειδίκευσης των τουριστικών φορέων, τόσο καλύτερη θα είναι η υπηρεσία που προσφέρεται στους τουρίστες. Σήμερα δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στη γενική και αυτοσχέδια δεκτικότητα».

 

Πηγή: baritoday.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *