Επίσκεψη του γενικού διευθυντή Μουσείων Massimo Osanna στο Ρήγιο Καλαβρίας: «Εδώ βρίσκονται πολύτιμα ίχνη της ιστορίας του ελληνικού αποικισμού»
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου επισκέπτεται το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο και τις ανασκαφές στην πλατεία Garibaldi, συνοδευόμενος από τον νέο διευθυντή Fabrizio Sudano
«Το μουσείο Ρηγίου Καλαβρίας με τα μπρούτζινα αγάλματα του Riace, απόλυτα αριστουργήματα, αλλά και με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τους Λοκρούς και το Medma είναι ήδη εξαιρετικό. Αλλά οι ανασκαφές της πλατείας Garibaldi με τα ερείπια ενός ναού από την εποχή του Αυγούστου, που βλέπω σήμερα για πρώτη φορά, πιστοποιούν τη σημασία αυτού του τόπου στην αρχαία ιστορία. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη γεμάτη ίχνη ελληνικού αποικισμού. Για να μάθετε για αυτήν την ιστορία, επομένως, πρέπει να έρθετε στο Ρήγιο Καλαβρίας».
Ο Massimo Osanna, Γενικός Διευθυντής Μουσείων, δεν έχει καμία αμφιβολία.
Σήμερα το πρωί ο υπάλληλος του υπουργείου σταμάτησε στις ανασκαφές στην Piazza Garibaldi στο τέλος της επίσκεψης στο Ρήγιο που ξεκίνησε χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνοδευόμενος από την αρχαιολόγο που συμμετείχε στις ανασκαφές Μαριλένα Σίκα από την αρχαιολόγο υπάλληλο του Εθνικού Μουσείου, Daniela Costanzo, και από τον διευθυντή του μουσείου, Fabrizio Sudano.
Ένα εκατομμύριο κονδύλια ΕΤΑΑ για μεγαλύτερη προσβασιμότητα
«Το Μουσείο Ρέτζιο είναι εξαιρετικό για όλους τους θησαυρούς που φιλοξενεί, όχι μόνο για τα Χάλκινα Αγάλματα. Ωστόσο, πρέπει να αναθεωρηθεί με αναφορά στην έκθεση, ώστε να είναι πιο προσιτή και συμβατή με την εποχή και μια τεχνολογική και ψηφιακή κοινωνία. Ένα μουσείο υψηλής ποιότητας που όμως πρέπει να ειπωθεί καλύτερα. Υπάρχουν .000.000€ κονδυλίων από το ΕΤΑΑ για την επίτευξη αυτού του στόχου και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί πριν από την προθεσμία, που ορίζεται το 2026. Το Μουσείο είναι ένα μέρος για να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε για την αρχαία ιστορία. Ένας χώρος για όλους, ακόμα και για παιδιά ακόμα και για όσους δεν έχουν συγκεκριμένη κλασική κουλτούρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην παροχή εργαλείων πολυμέσων και στην εφαρμογή μιας ψηφιακής γλώσσας που να αγγίζει επίσης τους νέους πιο άμεσα.
Χθες επισκέφτηκα και τη βεράντα με μοναδική θέα στο στενό και πανόραμα που κανένα άλλο μουσείο δεν έχει. Επομένως, το σενάριο στο οποίο προβάλλεται το μουσείο Reggio είναι σίγουρα διεθνές. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες για ολόκληρη την πόλη. Είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί. Ο νέος διευθυντής, Fabrizio Sudano, είναι ένας πολύ καλός αρχαιολόγος και ταλαντούχος μάνατζερ. Θα είναι σε θέση να κάνει διάλογο και να οικοδομήσει θεσμικά δίκτυα, απαραίτητα για να γίνει το Μουσείο Ρηγίου θεμελιώδης κινητήρια δύναμη και για μια πόλη με πολύ υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον».
Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής Μουσείων Massimo Osanna.
Η βεράντα με θέα στο στενό
«Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση – εξήγησε ο διευθυντής του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου Ρηγίου, Φαμπρίτσιο Σουντάνο – αλλά ήδη εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα με τη νέα χρηματοδότηση. Χθες το συζητήσαμε ξανά με τη διευθύντρια Osanna, η οποία κατέθεσε προτάσεις για βελτίωση όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ενίσχυση της σχέσης με το τοπικό πλαίσιο και την έναρξη νέων επιστημονικών ερευνών και συνεργασιών, τις οποίες χαιρετίζουμε πλήρως. Είχαμε την τιμή να καλωσορίσουμε τον σκηνοθέτη Massimo Osanna. Ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε το πρόγραμμα διαχείρισης και αξιοποίησης με σκοπό την επανατοποθέτηση του ΜουσείουΡηγίου ως ζωτικού παράγοντα της Μεσογείου.
Εργαζόμαστε επίσης για να ανοίξει μόνιμα η βεράντα. Υπάρχουν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν με το Γραφείο Κρατικής Περιουσίας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάθεση για την εξωτερική διαχείριση του χώρου. Έχει ήδη προγραμματιστεί μια συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο διευθυντής του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου Ρηγίου, Fabrizio Sudano, εστιάζοντας επίσης στις ανασκαφές της πλατείας Garibaldi που είχε παρακολουθήσει ως επιθεωρητής Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου γιατην μητροπολιτική πόλη του Ρηγίου και την επαρχία Βίμπο Βαλέντια.
«Πρόκειται για ένα εργοτάξιο που μας ικανοποιεί πολύ, ως μουσείο και ως επόπτη. Εργαζόμαστε σε στενή συνέργεια με τον δήμο του Ρέτζιο και με την εταιρεία που εργάζεται σκληρά εδώ και μήνες. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο – Απρίλιο, φέρνοντας στο φως ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό πλαίσιο που κανείς δεν φανταζόταν διατηρημένο τόσο καλά και τόσο πλούσιο σε ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες».
Πηγή: ilreggino.it