Υπενθυμίζοντας πως ακριβώς πριν από 44 χρόνια, το μακρινό 1980, το τμήμα Italia Nostra του Κρότωνα προώθησε με ορισμένα έγγραφα – άρθρα και επιστολές – που δημοσιεύτηκαν στον Φάκελο της Italia Nostra, και στη συνέχεια με αιτήματα προς τον Τύπο του οποίου επισημαίνουμε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Gazzetta del Sud στις 8 Ιουνίου 198. Σε αυτές τις επιστολές απάντηση ο Υπουργός Oddo Biasini πάλι στην Corriere della Sera στις 18 Ιουνίου 1980 (εδώ τα άρθρα).
Αυτές οι πρωτοβουλίες και τα έγγραφα ήταν προπαρασκευαστικές για την επακόλουθη πρόταση της Italia Nostra και της Κροτωνιάτικης Αρχαιολογικής Ομάδας για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Κρότωνα στην περιοχή της Βόρειας Συνοικίας, πρόταση που διαβιβάστηκε στον Υπουργό Biasini και, πριν από αυτόν, στον Επίτιμο Antoniozzi, Υπουργούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον υπουργό Biasini, ο οποίος είναι ευαίσθητος στα προβλήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να παρέμβει ώστε στον Κρότωνα, μια αρχαία πόλη της Magna Graecia, να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα έφερε στο φως μια κληρονομιά αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος, χωρίς να επιτρέψει γραφειοκρατικές «κουβέντες» και επικείμενες προθεσμίες για την εκτόξευση της περιοχής ένα πάρκο τέτοιας σημασίας». Αυτό έγραψε ο πρόεδρος του τμήματος Italia Nostra-Crotone (από την Corriere della Sera, 14 Ιουνίου 1980).
Η απάντηση του Υπουργού Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Oddo Biasini, ο οποίος είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα από τον Επίτιμο Dario Antoniozzi, ο οποίος είχε ήδη παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα στην περιοχή και τη μετέπειτα δημιουργία του αστικού αρχαιολογικού πάρκου, ήταν επίκαιρη: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους φίλους της Ιταλίας και ξένους θαυμαστές της Ιταλίας και όλους τους θαυμαστές της. συναρμολογούμενα εμπόδια στη δημιουργία του πάρκου. Βεβαίως υπήρξαν γραφειοκρατικές κουβέντες, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες τις υποθέσεις απαλλοτριώσεων… Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε να αποφασίσει η Εισαγγελία, η οποία εξετάζει τα έγγραφα που έχουν ήδη παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό»… (από την Corriere della Sera, 18 Ιουνίου 1980).
Η εν λόγω περιοχή, που βρίσκεται κοντά στη βιομηχανική ζώνη, είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί για την επέκταση χημικών εργοστασίων. Μετά την ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την κατασκευή του υδραγωγείου που εξυπηρετεί τα εργοστάσια και τη στάση εργασίας που επέβαλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Κοινοπραξία Βιομηχανικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει την παρέμβαση του «Fondazione C. M. Lerici», η οποία είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία αρχαιολογικής έρευνας. Η ερμηνευτική επιστημονική έκθεση που επιμελήθηκε ο καθ. Ο Lorenzo Quilici, αρχαιολογικός διευθυντής του C.N.R., επιβεβαίωσε το αξιοσημείωτο αρχαιολογικό ενδιαφέρον ολόκληρης της επιφάνειας που ερευνήθηκε (Σημείωση του συντάκτη: ταυτίζεται με τη Βόρεια Συνοικία του Κρότωνα της ελληνικής εποχής», η οποία υποβλήθηκε σε περιορισμούς από τον Υπουργό Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Dario Antoniozzi (σημείωση: αναφ. περιορισμοί του CONTRADA VIGNA DI GALLUCCIO).
Είχε γίνει μια μακρά και δύσκολη διαδικασία πριν φτάσουμε στον περιορισμό και τη δημιουργία, τουλάχιστον στα χαρτιά, του αρχαιολογικού πάρκου. Το 1994, τελικά, η εν λόγω αρχαιολογική περιοχή, έκτασης περίπου 83 εκταρίων (πολύ μικρότερη, επομένως, από την τεράστια έκταση του άμεσου περιορισμού) απαλλοτριώθηκε με διάταγμα του Νομάρχη του Καταντζάρο.
Μόνο… 44 χρόνια έχουν περάσει από την άτυπη ένταξη του Υπουργού το 1980!!!
Είναι πραγματικά απογοητευτικό να σημειώνεται πόσος χρόνος έχει χαθεί άδικα λόγω της έλλειψης δέσμευσης από την πλευρά των αρμόδιων θεσμών, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Έκκληση λοιπόν απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και φορείς ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο του Αρχαίου Κρότωνα της Βόρειας Συνοικίας και ταυτόχρονα να αποφασιστούν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες ανάκτησης όλων των μολυσμένων περιοχών της επικράτειας.
Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και το αρχαιολογικό πάρκο να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
Τερέζα Λιγκουόρι
Πρόεδρος του τμήματος Italia Nostra από τον Κρότονα
Βιντσέντζο Φαμπιάνι
Διευθυντής της Κροτωνιάτικης Αρχαιολογικής Ομάδας
Πηγή: italianostra.org