ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Καλαβρία έχει τη δυναμική να αντιστρέψει το brain drain

Η καινοτομία που ξεκίνησε φέτος από το CrotoneOk, η οποία «επέκτεινε» την εκδήλωση «Ένας χρόνος CrotoneOk» εμπλέκοντας τους τοπικούς φορείς σε ένα σε βάθος μάθημα που «μεταδόθηκε» τη Δευτέρα το πρωί, ήταν πολύ δημοφιλής.

 

Η πρώτη στιγμή της εις βάθος ανάλυσης είδε ως πρωταγωνιστές τον Pasquale Criscuolo Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πάρμας, τον Francesco Livadoti Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Crotone, τον Mario Spanò Πρόεδρο της Confindustria Crotone, τον Fabio Tomaino Γενικό Γραμματέα του Uil Crotone, τον Sandro Cretella Αντιδήμαρχο Personerotie, Crotone’s Αντιδήμαρχο Crotonef.
Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του CrotoneOk, Gianfranco Turino, είχε τον τίτλο «Αντίμετρα για τη διαρροή εγκεφάλων» και είχε ως πρωταγωνιστές τον Alberto Padula (καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος επιχειρήσεων), ο Aldo Ferrara (Πρόεδρος της Unindustria Calabria), ο Luca Mancuso (Εθνικός Πρόεδρος της Catanza). ro), Pietro Falbo (Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Cz, Kr, Vv) και Cataldo Calabretta (Πρόεδρος του Sorical). Η συζήτηση εμπλουτίστηκε από τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των μικρών μαθητών που με την ενεργό συμμετοχή τους έγιναν πραγματικοί πρωταγωνιστές.

«Όταν μιλάς με νέους – μας λέει ο Πρόεδρος Ferraraπρέπει να είσαι σοβαρός, ειλικρινής και μερικές φορές ακόμη και βάναυσος. Με περιέργεια πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι οι προσδοκίες αυτών των νέων σε σχέση με τον κόσμο της εργασίας, σε σχέση με αυτό που κάνουμε εμείς οι «ενήλικες». Βιώνουμε μια φάση ερήμωσης που στην Καλαβρία, και για ιστορικούς λόγους, παίρνει πιο σοβαρό χαρακτήρα γιατί είναι πιο γρήγορη και γιατί εμπλέκει νέους και κυρίως τους πιο μορφωμένους. Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους. Υπάρχει μια φυσική προδιάθεση στους νέους να έχουν εμπειρίες εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά από την άλλη, λόγω προκαταλήψεων και κλισέ, υπάρχει ένα απαξιωτικό, υπερβολικά υποτιμητικό, όραμα για την περιοχή μας, ένα όραμα που οδηγεί οικογένειες και νέους σε παραπλανητικές επιλογές που τους βγάζουν εκτός περιοχής. Το πιο χρησιμοποιούμενο άλλοθι είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας. Η μετανάστευση των νέων έχει ορισμένες σοβαρές επιπτώσεις, η πρώτη είναι η γήρανση του πληθυσμού, επομένως μια λιγότερο δυναμική κοινωνία, λιγότερο προδιάθετη για αλλαγή, λιγότερο προδιάθεση στον κίνδυνο. Χάνουμε σημαντικά κομμάτια του ΑΕΠ, γιατί οι νέοι είναι αυτοί που επενδύουν για το μέλλον, για να χτίσουν μια οικογένεια, να ταξιδέψουν, να αγοράσουν ένα σπίτι”. αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις θετικές πτυχές που έχουμε στην επικράτεια για να οικοδομήσουμε μια ανάπτυξη της περιοχής που στοχεύει στα συμφέροντα όλων.

 

«Είμαι ένας μετανάστης που επιστρέφει – είπε ο καθηγητής Padula. Όταν σκεφτόμαστε τη διαρροή εγκεφάλων, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με βάση ένα πιο ολοκληρωμένο όραμα της επικράτειας, μια διαμόρφωση συστήματος στην οποία θα τοποθετήσουμε επίσης την αναζήτηση εργασίας. Είναι αλήθεια ότι σήμερα δεν έχουμε ακόμη πραγματικές δυνατότητες για καριέρες συγκεκριμένου τύπου, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις θετικές πτυχές που έχουμε στην επικράτεια για να οικοδομήσουμε μια ανάπτυξη της επικράτειας με στόχο τα συμφέροντα όλων. Το δικό μας είναι ένα έδαφος που έχει τόσες πολλές δυνατότητες που δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε ακριβώς επειδή δεν μπορέσαμε να το συστηματοποιήσουμε».

 

 

 

«Όταν μιλάμε για το σύστημα, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη – δηλώνει ο Pietro Falboτο Εμπορικό Επιμελητήριο που κατάφερε να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα, παραμένοντας όρθια παρά τον μικρό αριθμό εταιρειών που είναι παρούσες στην περιοχή. Έτσι, δημιουργήσαμε μια αναπαράσταση του συστήματος που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλά την αγορά. Υπάρχουν στοιχεία που δεν μας κατατάσσουν μεταξύ των τελευταίων, αλλά μεταξύ των πρώτων, για παράδειγμα οι εξαγωγές της Καλαβρίας που αυξήθηκαν κατά 18% τα τελευταία τρία χρόνια και κατά 20,3% το τελευταίο τρίμηνο. Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του ψηφιακού συρταριού μας τοποθετούν στη δεύτερη θέση στην Ιταλία μετά το Λέτσε. η νεανική επιχειρηματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά δεδομένα. Θετικά στοιχεία που μας δείχνουν ποια πιθανή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην περιοχή μας είναι τα χωριά».

«Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι νέοι φεύγουν είναι ότι στην Καλαβρία είναι δύσκολο να κάνουν επιχειρήσεις. – υπογραμμίζει ο Luca Mancuso στην αρχή της ομιλίας του – Η περιοχή μας έχει λίγο λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους και στον Κρότονα είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί κουβαλάμε μια νοοτροπία μόνιμης εργασίας σε εργοστάσια βρίσκονται στην επαρχία της Κοζέντζας».

 

Πηγή: crotoneok.it

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *