ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου Καλαβρίας

Η Κατάρτιση στην Επαυξημένη Πραγματικότητα Μουσείων, που αναπτύχθηκε ως πιλοτική πλατφόρμα από το πρακτορείο επικοινωνιών Reggio Emilia Living Camera S.r.l. και προωθείται από το ΥΠΠΟ, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην ταράτσα του Palazzo Piacentini

 

Στην εφαρμογή μιλάνε οι Χάλκινοι (Bronzi di Riace) ενώ ζωντανεύουν το Μωσαϊκό με σκηνές μάχης και ο Ιππότης των Μαραφιώτη. Η εμπειρία όσων επισκέπτονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρηγίου Καλαβρίας εμπλουτίζεται με κάποιες τρισδιάστατες ανακατασκευές και ιστορικές γνώσεις και οπτικές αφηγήσεις, μέσω μιας διαισθητικής και προσβάσιμης διεπαφής, χάρη στη δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη από σήμερα που θα επιτρέπει τη χρήση ορισμένων ευρημάτων στην επαυξημένη πραγματικότητα.

Το έργο «Farm- Training Augmented Reality and Museums» δημιουργήθηκε από το πρακτορείο επικοινωνιών Reggio Emilia Living Camera S. r. ο. και προωθείται από το ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ψηφιακής Μετάβασης Πολιτιστικών και Δημιουργικών Οργανισμών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU. Η νέα εφαρμογή, που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ως πιλοτική πλατφόρμα, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στη βεράντα του Palazzo Piacentini. Το νέο διαδραστικό ψηφιακό περιεχόμενο θα εμπλουτίσει την αισθητηριακή αντίληψη, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα λειτουργήσει ως ένας καινοτόμος τρόπος απόλαυσης των θησαυρών που εκτίθενται και επίσης ως πόλο έλξης για τις νεότερες γενιές, που είναι πλέον συνηθισμένες στην ψηφιακή προσέγγιση.

 

 

«Είμαστε προβαλλόμενοι στην εποχή των ψηφιακών και πολυμέσων. Η επαυξημένη πραγματικότητα – υπογραμμίζει ο Fabrizio Sudano, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρηγίου Καλαβρίας – έλειπε από το μουσείο μας και επιτέλους έφτασε σήμερα, χάρη στο έργο μιας εταιρείας από το Reggio Calabria. Στην πραγματικότητα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αξία των τοπικών δεξιοτήτων που έχουν επίσης ωφεληθεί από άλλες συνεργασίες πάντα στην επικράτειά μας. Αυτή η εφαρμογή τελικά μας φέρνει σε συμφωνία με άλλα εθνικά και διεθνή μουσεία και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους νεότερους επισκέπτες που χρησιμοποιούν smartphone. Αυτή η εφαρμογή θα τους φέρει πιο κοντά στο μουσείο μας, κάνοντας τα εκθέματα πιο προσιτά. Η ψηφιοποίηση των συλλογών μας στην αποθήκευση και το φωτογραφικό αρχείο είναι άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν, με τα κεφάλαια του Pnrr, για να εξασφαλιστεί η πλήρης χρηστικότητα. Και μάλιστα, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, το μουσείο μας θα είναι επίσης στο μέγιστο προσιτό από φυσική αλλά και αισθητηριακή άποψη», υπογραμμίζει ο Fabrizio Sudano, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρηγίου.

 

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν επίσης δέκα ταλαντούχοι νέοι από την περιοχή της Καλαβρίας

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για εμάς να βάλουμε όλες τις θεωρητικές μας δεξιότητες σε ένα σύστημα για να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέου ψηφιακού περιεχομένου στην επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτή η πιλοτική εφαρμογή θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε την πολύ σημαντική πολιτιστική μας κληρονομιά με έναν πραγματικά νέο τρόπο, εμπλέκοντας όλο και περισσότερο το κοινό και τους νέους και επίσης εξηγώντας με νέο τρόπο την ιστορία των εξαιρετικών ευρημάτων που φυλάσσονται στο μουσείο», σχολιάζει η αρχαιολόγος Alessia Furia.

 

«Εξερευνούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η επαυξημένη πραγματικότητα για να κάνουμε το ταξίδι του μουσείου ακόμα πιο συναρπαστικό για τους ψηφιακούς ντόπιους, επίσης με εμπειρίες gaming και κυνήγι θησαυρού στα σκαριά. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στην αρχαιολογική κληρονομιά ακόμη και για άτομα με προβλήματα ακοής ή στάσης. Αυτή είναι μια πιλοτική πλατφόρμα που προορίζεται να περιλαμβάνει όλο και περισσότερα ευρήματα από τα αρχικά που περιλαμβάνονται στο μονοπάτι που ενεργοποιείται σήμερα. Η αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και για να είναι έτσι πρέπει να είναι αξιοποιήσιμη από όλους. Αυτή η νέα εφαρμογή, πολύ απλή και διαισθητική, ανοίγει νέους ορίζοντες με μερικά κλικ και τροφοδοτεί νέες δυνατότητες για να μάθετε για τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο μας», τονίζει ο Antonio Morabito, διαχειριστής της εταιρείας Living Camera με έδρα το Reggio Calabria.

 

Πηγή:  ilreggino.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *