ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ GIUSEPPE CASTELLANA
Ο αρχαιολόγος και συγγραφέας Giuseppe Castellana που κατάγεται από την αρχαία ελληνική πόλη του Ακράγαντα (Agrigento) μιλάει στο Magna Graecia News για τη δουλειά του και τα έργα του.
Ένας αρχαιολόγος στη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγάλης Ελλάδας
“Είμαι αρχαιολόγος στο επάγγελμα. Ήμουν ανώτερος τεχνικός διευθυντής, είχα διάφορες θέσεις. Ήμουν Διευθυντής του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου P.Griffo Ακράγαντας, Διευθυντής της Κοιλάδας των Ναών. Διατηρούσα τη θέση του Αρχαιολογικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας. Για περίπου 15 χρόνια δίδασκα προϊστορία και πρωτοϊστορία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Είμαι κλασικός αρχαιολόγος που αποφοίτησε από την ελληνιστική γλυπτική και στη συνέχεια πέρασε για να μελετήσει την προϊστορία της Σικελίας και ειδικά αυτή της περιοχής του Aκράγαντας. Διηύθυνα περίπου 90 ανασκαφικές εκστρατείες προϊστορικών χώρων κυρίως αλλά και ελληνικών ρωμαϊκών και μεσαιωνικών οικισμών”.
MG.N.: Μιλήστε μας κ. Castellana για τo συγγραφικό σας έργο.
G.C.: Έχω γράψει αρκετά βιβλία και περίπου 100 δημοσιεύσεις σε ιταλικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Θυμάμαι κάποια βιβλία, Il santuario castellucciano di Monte Grande … Το αναθηκτικό κομμάτι του Ciavolaro ... Η νεκρόπολη είναι νεολιθική του Piano Vento … Το σπήλαιο Ticchiara di Favara…Ο πολιτισμός της Θάψου στην περιοχή του Ακράγαντα … Η Σικελία τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. … Η Σικελία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού … κ.λπ. Έχω ασχοληθεί όχι μόνο με την έρευνα αλλά και με την προστασία.
MG.N.: Κατά τη γνώμη σας, σε τί συνίσταται το αρχαίο ελληνικό πνεύμα;
G.C.: Είμαι ερωτευμένος με τον Ελληνισμό που εδώ στον Ακράγαντα μπορείτε να αναπνεύσετε πλήρως με τη μνημειώδη κληρονομιά που κατέχει. Με εντυπωσιάζει η αίσθηση της ελευθερίας στον ελληνικό κόσμο, αλλά και η ευπρέπεια και η χάρη της. Βασικές έννοιες ο Κόσμος και η Χάρη.
MG.N.: Τι σημαίνει για έναν Ακραγαντίνο να φροντίζει την κληρονομιά της Μεγάλης Ελλάδας;
G.C.: Χωρίς την ελληνικότητα εμείς οι Σικελοί θα ήμασταν χωρίς ψυχή. Η ευγενής ιστορία μας συνδέεται με το ελληνικό πνεύμα, είμαστε διαφορετικοί Έλληνες αλλά συνδεδεμένοι με την πατρίδα. Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την οικογένεια.
MG.N.: Γιατί μνημεία της Μεγάλης Ελλάδας προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσων πολλών ανθρώπων;
G.C.: Ήμασταν η πιο όμορφη πόλη (ενν. Ακράγας) των θνητών όπως τραγουδούσε ο Πίνδαρος.
MG.N.: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σικελικής ταυτότητας;
G.C.: Αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε αυτό το μέρος της σικελικής ιστορίας. Η Σικελία ήταν η γη πολλών ανθρώπων που ήρθαν από τη θάλασσα. Είχαμε άλλοτε στιγμές ευημερίας και άλλοτε δυστυχίας. Αλλά η ιστορία που έχει σημασία είναι αυτή που συνδέεται με τον ελληνικό κόσμο.
MG.N.: Τι συμβολίζει η Μεγάλη Ελλάδα για εσάς;
G.C.: Ήμασταν η Σικελία, περήφανη στο μέγιστο και ξεχωρίσαμε από τη Μεγάλη Ελλάδα ίσως με λίγη ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ. Ακράγαντας, Συρακούσες, Γέλα Σελινούντας … ήταν πλούσιες, επιβλητικές πόλεις που ξεπέρασαν ακόμη και τις πόλεις της πατρίδας. Διατηρήσαμε αυτή την υπερηφάνεια με την πάροδο του χρόνου.
MG.N.: Έχετε να απευθύνετε ένα μήνυμα ως Ακραγαντίνος για τους αναγνώστες μας στην Ελλάδα;
G.C.: Είμαστε η πόλη του Εμπεδοκλή και του Pirandello di Sciascia καθώς και του Camilleri. Πολλούς αγαπητούς χαιρετισμούς, Giuseppe Castellana.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Giuseppe Castellana.