ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δήμας (διευθ. αρχ. πάρκου Κρότ-Σύβ.): «ο τουρισμός είναι βιομηχανία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα»

Τουρισμός – Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη διαχείριση και την ενίσχυση της αρχαιολογικής κληρονομιάς χωρίς να συζητήσουμε με τον Φίλιππο Δήμα (Filippo Demma), Διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Σύβαρης, Προσωρινό Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μουσείων της Καλαβρίας, καθώς και επικεφαλής του έργου Αρχαίος Κρότωνας (Antica Kroton) για την Capocolonna.
Ο Δρ Δήμας, ο οποίος διευθύνει επίσης το Αρχαιολογικό Πάρκο Κρότωνα και Σύβαρης, έχει σαφείς ιδέες όχι μόνο για τη διαχείριση της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για το σύστημα που πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτά.

 

«Αρχαιολογικά και μνημειακά περιουσιακά στοιχεία λειτουργούν ως τουριστικό αξιοθέατο. Ωστόσο, πρέπει να βγούμε από τη νοοτροπία ότι η απλή ύπαρξη και προσβασιμότητα ενός ενδιαφέροντος αρχαιολογικού πλαισίου ή ενός μνημείου ή ενός εξαιρετικού έργου είναι από μόνη της ελκυστής. Κανείς από εμάς δεν θα ταξίδευε για να δει την Κραυγή του Μουνκ στο Όσλο αν δεν υπήρχε το Βόρειο Σέλας, τα μουσεία, η δυνατότητα να κάνει κρουαζιέρες ή να φάει φάλαινες. Η ιδέα ότι η αύξηση της προσβασιμότητας ενός περιουσιακού στοιχείου, επομένως τα ανοίγματα, οι εκδηλώσεις, αρκούν για να προσελκύσουν τουρίστες είναι ηλιθιότητα. Ακριβώς όπως είναι ηλιθιότητα να πιστεύουμε ότι πρόκειται για πρόβλημα επικοινωνίας ή ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται, π.χ. στην Καλαβρία, επειδή δεν το γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν ότι στην Καλαβρία υπάρχει μια εξαιρετική κληρονομιά. Όλοι γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχουν τα χάλκινα Riace, για παράδειγμα, αλλά το Μουσείο Ρηγίου Καλαβρίας έχει έναν ορισμένο αριθμό επισκεπτών, ο οποίος είναι σημαντικός, αλλά είναι μικρότερος από αυτόν που θα μπορούσε να κάνει».

 

 

Λοιπόν, πώς πρέπει να ενεργήσουμε;

Καταρχάς, πρέπει να σκεφτούμε ότι ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίζεται και να ενθαρρύνεται ως τέτοια, με ειδική νομοθεσία που πρέπει να είναι υποστηρικτική.

 

Κατά τη γνώμη σας, τι λείπει στην Καλαβρία;

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας στους τουριστικούς επιχειρηματίες που πρέπει να αναδειχθεί και να καλλιεργηθεί. Ο τουρισμός στην Καλαβρία είναι ένα επεισοδιακό γεγονός στα χέρια λίγων, ευρέως διαδεδομένο με λίγο περισσότερο από την οικογενειακή διαχείριση των παραγωγών και των πλαισίων. Συχνά υπάρχει έλλειψη προσφοράς: από εγκαταστάσεις κολύμβησης που ξεκινούν τη δραστηριότητά τους όταν η σεζόν έχει ήδη αρχίσει σε εστιατόρια που δεν είναι πάντα ανοιχτά. Για τον τουρισμό, εάν δεν υπάρχει προσφορά, η ζήτηση δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Και εδώ παρεμβαίνει η κοινή γνώμη, η οποία πρέπει να ευνοήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις με ad hoc μέτρα, σκεπτόμενη παράλληλα την εποχικοποίηση του τουρισμού. Η αύξηση της προσφοράς είναι κάτι που εξαρτάται από ένα πολιτικό όραμα και δεν μπορεί να ανατεθεί στον διαχειριστή του πολιτιστικού ελκυστή που δεν παρεμβαίνει στις υποδομές, τις μεταφορές και το σύστημα υποδοχής. Αν κάποιος λέει ότι δεν γνωρίζει το ναό της Ήρας Λακινίας στον Κρότωνα, λέει ψέματα γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα. Πράγματι, θα δώσω ένα ακόμη ισχυρότερο παράδειγμα: πολλοί μιλούν λανθασμένα για τη στήλη του Capo Colonna, υπάρχει μια αυτομειούμενη αφήγηση και σε αυτό: ένα πράγμα είναι μια ενιαία στήλη, ακόμη και όμορφη από την άποψη του τοπίου, ένα άλλο πράγμα είναι ένας ναός του πέμπτου αιώνα με τη σημασία του, τη λατρεία του. Ο Ναός είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, η Στήλη είναι ένα φετίχ ταυτότητας.

 

Υπάρχουν έργα εν εξελίξει ;

Πολλά. Είχαμε τις παρατηρήσεις της Invitalia να δημοπρατήσει τους πρώτους πόρους του Υπουργείου, 1 εκατομμύριο και 200 χιλιάδες ευρώ, να αναδιαμορφώσει τους χώρους στάθμευσης γύρω από το Μουσείο Capocolonna, τα εσωτερικά μονοπάτια του κτιρίου και του Ιερού, και πάλι το εργαστήριο αποκατάστασης, να ανακαινίσει τις αποθήκες για να τις καταστήσει προσβάσιμες στο κοινό. Το εκτελεστικό έργο έχει ήδη παραδοθεί και επικυρωθεί. Στο Le Castella, το εκτελεστικό έργο του πρώτου μισού εκατομμυρίου έργων (κεφάλαια Pnrr) είναι έτοιμο να διορθώσει τα μονοπάτια και για άλλα έργα, θα ανακατασκευάσουμε την εσωτερική αυλή του φρουρίου και θα αναδιατάξουμε επίσης λίγο τον εξωτερικό χώρο, ακόμη και αν είναι ευθύνη του Δήμου. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα ενεργήσουμε με δύο άμεσες αναθέσεις. Ξεκινάμε επίσης τον κύκλο των παραστάσεων. Στις 18 του μηνός, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην περιοχή για την ψηφιοποίηση των αντικειμένων των Μουσείων του Κρότωνα και για τη δημιουργία περιηγήσεων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που θα δημοπρατηθούν πάντα μέχρι το τέλος του έτους.

 

Πηγή: crotoneok.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *