ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρήγιο Καλαβρίας, το μνημείο αφιερωμένο στην ίδρυση της πόλης (από τους Χαλκιδείς) στο Πάρκο Lineare Sud

«Ιστορική ημερομηνία για το Ρήγιο και για τους πολίτες που δεν γνώριζαν την ταυτότητα αυτής της πόλης» έτσι ο δήλωσε ο γλύπτης Gattuso

 

Μια πολύ μακρά ιστορία, αυτή του μνημείου του δασκάλου του Ρηγίου, Giuseppe Gattuso, ένα έργο που ανατέθηκε πριν από είκοσι χρόνια από τη διοίκηση Scopelliti και το οποίο μέχρι πριν από λίγες ημέρες παρέμενε ξεχασμένο σε ένα εργαστήριο στα περίχωρα του Ρηγίου Καλαβρίας (Reggio Calabria).

 

Ένα έργο που πήγε να εξωραΐσει τον παραλιακό δρόμο του Νότιου Γραμμικού Πάρκου (Parco Lineare Sud) στη θέση που προσδιορίστηκε από τους τεχνικούς του δήμου για την τοποθέτηση της μαρμάρινης στήλης με χάλκινα γλυπτά.

Στα μικρόφωνα του Citynow, ο καθηγητής Gattuso δεν συγκρατεί τη συγκίνηση του:

«Ιστορική ημερομηνία για την πόλη του Ρηγίου Καλαβρίας, για ολόκληρη την Ιταλία, αλλά κυρίως για όλους τους πολίτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Ρήγιο και δεν γνώριζαν την ταυτότητα αυτής της πόλης. Σήμερα βρισκόμαστε να τοποθετούμε αυτό το μνημείο που αντιπροσωπεύει την απόβαση των Χαλκιδέων, και ως εκ τούτου την ίδρυση της πόλης. Ένα σημαντικό και ιστορικό έργο και οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια. Πολλές, πολλές θυσίες: δούλεψα πολύ χρόνο, μου πήρε περίπου τρία χρόνια για να μπορέσω να το τελειώσω».

 

Ο γλύπτης του μνημείου, κ. G. Gatusso

 

Ο Gatusso συνεχίζει:

«Το καθήκον δόθηκε από την παλιά διοίκηση Σκοπελίτη. Ο Peppe Raffa, ο σύμβουλος, με ακολούθησε, τότε ο Δρ Angioli, διευθυντής του τομέα, με ακολούθησε. Και τότε όλα άλλαξαν. Απευθύνθηκα με επιτυχία στη νέα διοίκηση με τον δήμαρχο Falcomatà, αλλά και μέσω του αντιδημάρχου Brunetti που με ακολούθησε, και μέσω του συμβούλου Calabrò. Τέλος, μια αποτελεσματική και ουσιαστική παρουσία: η υποστήριξη του αρχιτέκτονα Cutrupi που με ακολούθησε με κάθε τρόπο. Ελπίζω ότι η πόλη του Ρηγίου Καλαβρίας καταλαβαίνει και ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν, αλλά πάνω απ’ όλα το καθιστούν σαφές στους νέους γλύπτες, τους νέους καλλιτέχνες, τους νέους μαθητές της πόλης του Ρηγίου, τα σχολεία του Κλασικού Γυμνασίου, της επιστημονικής σχολής, όλων των σχολείων».

Αυτές τις μέρες το Ρήγιο βρίσκεται σε αναταραχή για ορισμένες πρωτοβουλίες τοπικών καλλιτεχνών που αναζητούν έναν τρόπο να εκδηλώσουν τις δεξιότητές τους και να προωθήσουν το μήνυμά τους ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένους δρόμους και κτήρια. Και όλοι τους ενώνει η ίδια ανάγκη: να έχουν περισσότερους «χώρους» όπου μπορούν να εκφραστούν.

«Έχω σοβαρές αμφιβολίες για την υποστήριξη των διαφόρων δημοτικών, επαρχιακών και περιφερειακών διοικήσεων, επίσης επειδή εγώ ο ίδιος έχω εκθέσει τον εαυτό μου αρκετές φορές σε πρώτο πρόσωπο με έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επικράτειας του Ρηγίου. Όταν τα προτείνεις, όταν τα πηγαίνεις στα κατάλληλα μέρη, δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσεις να φτιάξεις αυτά τα μνημεία ή αυτά τα έργα. Στο Ρήγιο Καλαβρίας από το 1908 δεν έχουν γίνει μνημειώδη γλυπτά, οπότε αν εμείς οι γλύπτες, οι ζωγράφοι κ.λπ., δεν δημιουργούμε αυτά τα έργα, στην ιστορία της τέχνης δεν θα γίνεται πλέον λόγος για πολιτισμό του 20ού αιώνα στο Ρήγιο Καλαβρίας. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα αρχίσουν να ιστορικοποιούν αυτά τα γεγονότα με ευφυΐα και επαγγελματισμό, ανεβάζοντας το όνομα των ντόπιων καλλιτεχνών, αλλά κυρίως της πόλης του Ρηγίου Καλαβρίας, που προβάλλεται, όπως λένε στον τομέα του τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι σε περιφερειακό».

Ο Gatusso καταλήγει ως εξής:

«Τα εγκαίνια; Δεν ξέρω, νομίζω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ελπίζω ότι η πόλη του Ρηγίου θα ενημερωθεί. Αλλά όχι μόνο η πόλη, αλλά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ξεκινώντας από τους δημάρχους που εκπροσωπούν την Ελληνόφωνη περιοχή (AreaGrecanica), τους δημάρχους της μητροπολιτικής πόλης και, γιατί όχι, την περιφέρεια της Καλαβρίας. Επειδή αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής της Καλαβρίας που πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ελπίζω να έχω μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη. Είχα δοκιμάσει με τον Δρ Princi, δυστυχώς δεν είναι εκεί, έφυγε για να προτείνει άλλα μνημεία για πλατείες προκειμένου να εμπλουτίσει την πόλη του Ρηγίου Καλαβρίας. Η πόλη του Ρηγίου  χρειάζεται μνημεία και όχι. Ελπίζω ότι η περιφέρεια της Καλαβρίας θα με δεχτεί, ότι θα δημιουργήσει κεφάλαια για τη δημιουργία έργων τέχνης στο Reggio Calabria, όπως αξίζει να έχει η πόλη».

 

Πηγή άρθρου: citynow.it

Πηγή εξωφύλλου: citynow.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *