ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιά Τέχνης & Πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας στο Λεποράνο (Απουλία)

Διαβάζοντας από την ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Nereidi di Taras – Associazione Neopolites:

 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ “IL SINDROMO DI ΜΑRΤΑ” ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΛΕΠΟΡΑΝΟ

Στη μαγεία του Κάστρου Muscettola στο Leporano, ακόμη και οι Νηρηίδες του Τάραντα απήχθησαν από το «Σύνδρομο MarTA», ένα σπάνιο, εκλεπτυσμένο και συναρπαστικό ταξίδι στον ιστορικό πολιτισμό και τη μυθολογία, ένα αφιέρωμα στην αθάνατη τέχνη και στους καλλιτέχνες που γιόρτασε ο θεσμός του Τάραντα, την παγκόσμια αριστεία και την αρχαιολογία.
Οι κληρονομιές και οι απόηχοι της Magna Graecia ήταν το πραγματικό υπομόχλιο της ανάγνωσης της εκφραστικής ποίησης, η οποία για χιλιετίες αναφέρεται στην «πρόταση» που αισθάνεται ο παρατηρητής όταν το συναίσθημα κυριαρχεί πάνω από την ταχεία όραση του εκτεθειμένου αντικειμένου (ο τίτλος, όχι για τίποτα , θέλει να θυμίσει το περίφημο «Σύνδρομο του Στένταλ»).

 

Το σύνδρομο διαπέρασε τον Costantino Liaci και τους καλλιτέχνες της Compagnia Poetica Itinerante Tarantina που εμψύχωσαν και έδωσαν φωνή στα αγάλματα, τις θεότητες και τους ήρωες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Τάραντα.
Υπήρχε η «Περσεφόνη», που επικαλέστηκε για να μην υπάρξει άλλη βία κατά των γυναικών. Και υπήρχε ο Δίας, στον οποίο οι άνθρωποι του Τάραντα ζήτησαν να ξαναγεννηθεί κάτω από έναν επιτέλους ελεύθερο ουρανό. Με τον «Αχιλλέα» και τον «Εφεδρισμό» ακούσαμε αγάπη χωρίς σύνορα. Με τον «Ηρακλή» και την «Αθηνά» και στη «Μάχη» αναδύθηκε το δράμα του τρελού πολέμου.
Το «Σύνδρομο MarTA» έχει γίνει έτσι ένας αληθινός ύμνος στο νέο και το αρχαίο, πλούσιο σε προτάσεις, ήχους, εικόνες και λέξεις που ταλαντεύονται σε μια ιερή ατμόσφαιρα.
Οι Νηρηίδες του Τάραντα, Clelia Madaro και Stefania Petruzzi ήταν χαρούμενες και είχαν την τιμή να συμμετάσχουν σε αυτήν την αξέχαστη βραδιά τέχνης και πολιτισμού με τους Costantino Liaci, Gianfranco Guarino, Grazia Maremonti, Francesca Maggi, Carla Scassillo, Marcello Abrescia και Sergio Tersignist. Τόνιο Μάντοβα.
Με αφορμή την εκδήλωση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη Magna Graecia και την προώθηση του Συνδέσμου Νεοπολιτών μας και του Saverio De Florio, με την πολύτιμη υλικοτεχνική υποστήριξη του Antonio Palumbo, θα πραγματοποιηθεί επίσης έκθεση ζωγραφικής της δημοσιογράφου από τον Τάραντα, Eleonora Boccuni.
Για το πρόγραμμα της 27ης Αυγούστου της εκδήλωσης «Relive the Leporanese Summer» που διοργάνωσε ο Δήμος και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Leporano, που ανέκαθεν ξεχώριζαν για την υποστήριξή τους σε πολιτιστικούς συλλόγους και εταιρείες καλλιτεχνών στην επαρχία του Taranto, Ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχο Vincenzo Damiano και τη Σύμβουλο Πολιτισμού Iolanda Lotta.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ επίσης από εμάς στον δημοσιογράφο Pietro Cardetta του Azzurra TV για τα εξαιρετικά τηλεοπτικά πλάνα και τις συνεντεύξεις.

 

 

 

 

Πηγή: Nereidi di Taras – Associazione Neopolites

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *