ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση στο Λεποράνο του βιβλίου για την ίδρυση του Τάραντα από τους Έλληνες

Παρουσιάστηκε στο Λεποράνο το βιβλίο αφιερωμένο στον μύθο του Φάλαντου

 

Στον χαρακτηριστικό χώρο παρελάσεων του Κάστρου Muscettola στο Leporano, μια καλοκαιρινή βραδιά που θα θέλατε να μην τελειώσει ποτέ, παρουσιάστηκε το εικογραφημένο βιβλίο (Print Me editore) για τον μύθο του Φάλαντου, της Έτρας και της καταγωγής του Tάραντα.

Παραφράζοντας τη διάσημη θεατρική κωμωδία του Patroni Griffi  (που έγινε ταινία με μουσική του Μορικόνε το 1969, επιμ.) το βιβλίο έχει τον τίτλο «Metti, una sera e Taranto». Τα κείμενα είναι του καθηγητή ηφαιστειολογίας Elio Michelotti, τα σχέδια του Giuseppe Sansone, ενός καλλιτέχνη από την Απουλία από το Trani: έτσι είναι πάντα.

 

Το «Metti, una sera e Taranto» προσφέρει μια νέα οπτική στον μύθο του Φάλαντου και την ίδρυση του Τάραντα, συνδυάζοντας τα γεγονότα ενός νέου διψασμένου για ιστορία, τις αναμνήσεις των ηλικιωμένων και τις περιπέτειες ενός αδέξιου κλέφτη. Πολλά θέματα διερευνώνται σε αυτό το graphic novel, όπως η πάντα παρούσα διάσταση του μύθου, που βοηθά τον καθένα να ερμηνεύσει τον εαυτό του και τη γύρω πραγματικότητα, την ανάκτηση των ριζών της πόλης του και την αξιοποίηση και διατήρηση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς και την περιοχή στην οποία ζούμε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Elio Michelotti: «Είναι ένα βιβλίο ειδικά σχεδιασμένο για νεότερους, γραμμένο και σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τη μυθική προέλευση του Τάραντα, αλλά και με μια πόλη που πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί την ιστορική της κληρονομιά. Είναι ένα δυναμικό παράδειγμα «ενεργού πολίτη». Με τα παιδιά του σχολείου συνεχίσαμε να ερμηνεύουμε το κεραμικό πάνελ της σπουδαίας καλλιτέχνιδας Silvana Galeone, ένα πάνελ που αποδείχθηκε πηγή έμπνευσης για αυτό το εκδοτικό έργο».

Πολλοί παίκτες παρακολούθησαν την εκδήλωση: ο Δήμαρχος Leporano, Dr. Vincenzo Damiano, και η Σύμβουλος Πολιτισμού, Δρ. Iolanda Lotta, η Σύμβουλος Πολιτισμού, Δρ Angelica Lussoso μίλησαν για τον Δήμαρχο του Τάραντα. Παρόντες ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Τάραντα, Δρ. Piero Bitetti, και ο Σύμβουλος της Περιφέρειας της Απουλίας, Δρ. Vincenzo Di Gregorio.

 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι συγγραφείς Elio Michelotti και Giuseppe Sansone μίλησαν με τη Διευθύντρια του IC “Salvemini” του Τάραντα, Δρ. Margherita Panico, και με τους μαθητές του V Ottica (a.s. 2024/25) του IISS “Liside” του Taranto: Asia De Luca, Rebecca Manni, Justine Mele, Giorgia Coppola, Giulia Risolvo, Simone Latagliata και Sabrina Capasso), οι οποίοι, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αφιερωμένη στην πόλη του Τάραντα, πρότειναν στη δημοτική διοίκηση (ιδίως στον πρόεδρο του Ι. προτείνουμε τον Piero Bitetti) την κατεδάφιση του διάσημου «χελωνομάστορα» του κιγκλιδώματος της Παλιάς Πόλης, όχι μακριά από το πάνελ του Falanto. Ο ίδιος ο Μπιτέτι εξήγησε την αδυναμία κατεδάφισης του κτιρίου και οι μαθητές ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως ιδανικός χώρος για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ειδικών εκδηλώσεων των συλλόγων, που θα αφιερωθούν στον Σπαρτιάτη ήρωα.

 

Πηγή: buonasera24.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *