ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κληρονομιά εν κινήσει»: ανοιχτά τα Αρχαιολογικά Πάρκα Κρότωνα και Σύβαρης

 

Τα αρχαιολογικά πάρκα του Κρότωνα και της Σύβαρης γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

 

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το αυτόνομο ινστιτούτο του Υπουργείου Πολιτισμού για το Σαββατοκύριακο και οι οποίες θα επιτρέψουν στους πολλούς επισκέπτες να ανακαλύψουν την «Κληρονομιά εν κινήσει». Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το 2024, το οποίο υιοθετεί το ευρωπαϊκό σύνθημα «Διαδρομές, Δίκτυα και Συνδέσεις», προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε την αξία των πολιτιστικών συνδέσεων μέσω μονοπατιών, διαδρομών επικοινωνίας και ανταλλαγών που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα μας.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κρότωνα το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν έκτακτα βραδινά εγκαίνια έως τις 23:00 με δωρεάν ξενάγηση στις 20.30. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Capo Colonna προγραμματίζονται έκτακτα βραδινά εγκαίνια τα Σάββατα έως τις 23:00, ενώ τις Κυριακές υπάρχει δωρεάν ξενάγηση στις 10 το πρωί. Στο Φρούριο Le Castella, πάλι, δωρεάν ξενάγηση στις 3:00 μ.μ. (04:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμεντολάρας θα πραγματοποιηθούν έκτακτα εγκαίνια το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 22:00 (16:00 –  23:00 ώρα Ελλάδος) .

Τέλος, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος δραστηριοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Συβαρίτιδας όπου το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα γίνει ξενάγηση στο Πάρκο των Ιπποειδών και στη συνέχεια στο Μουσείο, στις 4 μ.μ. (05:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ένα εξαιρετικό βραδινό άνοιγμα μέχρι τις 11 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδος) το παραδοσιακό «Night in Reserve», βραδινό άνοιγμα των αμαξοστασίων με δυο γύρους ξεναγήσεων στις 20.00 (21:00 ώρα Ελλάδος) και 21.30 (22:030 ώρα Ελλάδος) . Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ένα εργαστήριο ανοιχτό για όλους για την αρχαία κεραμική και την κοροπλαστική, στις 4 μ.μ. (05:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), «Το εργαστήριο – εξήγησε ο Διευθυντής των Πάρκων Φίλιππος Δήμας– θα πειραματιστεί με τη δυνατότητα να φτιάξεις προσωπικά – λερώνοντας τα χέρια σου – πήλινα αγγεία με τη χρήση του τόρνου και ειδωλίων σύμφωνα με τις τεχνικές που ίσχυαν στη Μεγάλη Ελλάδα. Θα γνωρίσουμε τα στολίδια των αρχαίων κατοίκων της Σιβαρίτιδας και θα δούμε πιστές αναπαραγωγές τους».

Ενώ μεταξύ των καινοτομιών αυτής της έκδοσης της πρωτοβουλίας «Notte in Riserva» είναι η παρουσίαση ορισμένων ευρημάτων από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Torre Mordillo από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ilaria Battiloro, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στα Τμήματα Κλασικών Σπουδών. και Visual and Material Culture, Πανεπιστήμιο Mount Allison, Καναδάς».

Τελικά, για αυτές τις δύο μέρες, πάλι στο μουσείο Συβαρίτιδας, αναδιατάχθηκε η προθήκη αφιερωμένη στη «Σωζόμενη Αρχαιολογία», με τα κλεμμένα ευρήματα από τις κατασχέσεις. Το θέμα αυτή τη φορά θα είναι αυτό των όπλων. «Το συνηθισμένο μας ραντεβού με τα ευρήματα από τα υλικά που κατασχέθηκαν από τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρων και αποθηκεύτηκαν στις αποθήκες του μουσείου αυτό το φθινόπωρο – εξήγησε περαιτέρω η Ντέμμα – λάμπει σαν αιχμή βέλους. Πρόκειται για μια ολοκαίνουργια έκθεση που έχει ως θέμα της μια χρονολογική εκδρομή για τα όπλα, ξεκινώντας από τις λιθικές αιχμές βελών της προϊστορικής εποχής, μέχρι την παραγωγή όπλων (βέλη, δόρατα και ακόντια) φτιαγμένα πρώτα σε μπρούτζο και αργότερα σε σίδηρο. Τα υλικά που εκτίθενται καλύπτουν ένα χρονολογικό διάστημα που πηγαίνει από την Εποχή του Χαλκού έως τον Μεσαίωνα, που τελειώνει με δυο ξιφολόγχες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους».

Όλες οι λεπτομέρειες και οι μέθοδοι κράτησης είναι διαθέσιμες στα κοινωνικά κανάλια των Αρχαιολογικών Πάρκων του Κρότωνα και Σύβαρης. Συμβολική είσοδος 1€ (εξαιρουμένων των δωρεάν εισιτηρίων που απαιτούνται από το νόμο και για τους κατόχους της κοινοτικής κάρτας ΠΑΣ). Για τις εκδηλώσεις της Σύβαρης και Αμεντολάρας: για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στον αριθμό: (+39)3371603495.

 

 

 

Πηγή: crotoneok.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *