ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νύχτα των Αστέρων: μια νέα δέσμευση για την ανακάλυψη της ταυτότητας της Καλαβρίας ξεκινά από την ελληνόφωνη Βούα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο μεταξύ τέχνης και πολιτισμού, που προώθησε η Δημοτική Διοίκηση και με την επωνυμία Diemmecom με την αιγίδα της Corecom Calabria. Domenico Maduli: «Η Καλαβρία ένα σπίτι»

 

Δυο μέρες γεμάτες πολιτισμό, παράδοση και προβληματισμούς ολοκληρώθηκαν στη Βούα. Η εκδήλωση  «Η Νύχτα των Αστέρων – Η Βούα και ο πολιτισμός της» έφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις γλωσσικές μειονότητες της Καλαβρίας, την καλλιτεχνική κληρονομιά και το μέλλον της Καλαβρίας. Μια περίσταση κατά την οποία το ελληνικό χωριό έγινε η καρδιά ενός διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών, φορέων και εκπροσώπων του κόσμου της επικοινωνίας. Χθες, με το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Franco Laratta, δεν τελείωσε απλώς ένα ραντεβού αλλά μια μεγάλη πόρτα άνοιξε προς ένα φωτεινό μονοπάτι για το μέλλον της προστασίας και της προώθησης των γλωσσών της Καλαβριανής ταυτότητας.

Μια κοινή δέσμευση, που είδε τη Δημοτική Διοίκηση της Βούα και τον Εκδοτικό Όμιλο Diemmecom να σηκώνουν τα μανίκια τους, συμμετέχοντας με το Δίκτυο LaC – μέσω του δικτύου τεχνικών και επαγγελματιών επικοινωνίας – στην κοινωνική δέσμευση να αφηγηθούν την ομορφιά της Καλαβρίας και την ποικιλομορφία της.

 

Ένα στάδιο τέχνης και παράδοσης

Το πρόγραμμα άνοιξε στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδος) με τον Χώρο Τέχνης, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ρηγίου Καλαβρίας, στην Piazza Ferrovieri d’Italia και στην Panoramic Terrace. Μια δημιουργική έκθεση, όπου μαθητές και δάσκαλοι αλληλεπιδρούν με το κοινό, παρουσιάζοντας εγκαταστάσεις και έργα που εξερευνούν το διάλογο μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.

«Η Ακαδημία είναι εδώ για να κάνει διάλογο με την επικράτεια και να προσφέρει μια συγκεκριμένη συμβολή – εξήγησε ο διευθυντής Pietro Sacchetti –. Είναι καθήκον μας να προωθήσουμε προτάσεις που συνδέονται με τη σύγχρονη τέχνη, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν. Το ίδρυμά μας θέλει να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στις ιστορικές ρίζες της Καλαβρίας και στο σύγχρονο όραμα της τέχνης». Η παρουσία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών επανέλαβε τη σημασία μιας συνεργιστικής σχέσης μεταξύ της τοπικής πραγματικότητας και των πολιτιστικών θεσμών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού και καλλιτεχνικού ιστού της Καλαβρίας.

 

Η Βούα ένα αληθινό «ελληνικό προπύργιο»

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μίλησε και ο δήμαρχος της Bova Santo Casile, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινωνία και τη σημασία της αξιοποίησης των γλωσσικών μειονοτήτων. Ο Κασίλε μίλησε με περηφάνια για την ελληνική ιστορία του χωριού, που κρατά ακόμα και σήμερα ζωντανή την αρχαία ελληνική γλώσσα.

«Η Βούα, με την αρχαία ιστορία της, αντιπροσωπεύει ένα ελληνικό προπύργιο, όπου γενιές, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, συνεχίζουν να μιλούν μια διάλεκτο που συνδέεται με τα αρχαία ελληνικά. Η γλώσσα είναι όργανο πολιτιστικής ταυτότητας και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύεται και να προβάλλεται».

Ο Casile τόνισε πώς πρέπει να περάσει η προβολή της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βούα μέσα από εκδηλώσεις όπως η «Νύχτα των Αστέρων», που προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του κοινού, συμβάλλοντας στο να γίνουν γνωστές και εκτιμημένες οι ελληνικές ρίζες:

«Σε αυτές τις δύο μέρες μιλήσαμε για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού χώρου μας μέσα από λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Στόχος είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και των επισκεπτών, προωθώντας μια Καλαβρία που γνωρίζει τους πόρους της».

 

Οι μειονότητες «μια κληρονομιά που πρέπει να αξιοποιηθεί»
Ο Αντιπρόεδρος της Corecom Calabria, Mario Mazza, τόνισε τη σημασία της προστασίας και της ενίσχυσης των γλωσσικών μειονοτήτων της Καλαβρίας, μιας μοναδικής κληρονομιάς στο εθνικό και διεθνές πλαίσιο. Ο Mazza θυμήθηκε πώς η Καλαβρία μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν πολιτιστικό πλούτο που λίγες άλλες ιταλικές περιοχές διαθέτουν:

«Οι γλωσσικές μειονότητες αντιπροσωπεύουν προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό μας. Είναι απαραίτητο αυτές οι τοπικές ταυτότητες να μην θεωρούνται περιθωριακές, αλλά να εργαστούμε ενεργά για την αξιοποίησή τους. Πρέπει να ξαναβρούμε την περηφάνια ότι είμαστε Καλαβριανοί, ότι είμαστε μέρος μιας χώρας πλούσιας σε ιστορία και χιλιόχρονες παραδόσεις».

Ο Mazza υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Corecom Calabria στην προώθηση της γνώσης και της προστασίας των γλωσσικών μειονοτήτων, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Βραβείο Προστασίας και Αξιοποίησης των Γλωσσικών Μειονοτήτων της Καλαβρίας, που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Πηγή:  ilreggino.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *