ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Γεωπολιτική και Κοινωνική Σημασία της Ανάπτυξης της Magna Graecia (Μεγάλης Ελλάδας) – Από το χθες στο σήμερα (μέρος Γ)

Από τον Ακαδημαϊκό EASA Αλέξιο Π.Παναγόπουλο

(ORCID iD 0009-0008-9304-4040)

 

 

Μέρος Γ

 

Σημαντική ήταν πρόσφατα η συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Magna Graecia (Catanzaro) στην πρώτη Εθνική Ημέρα του Πανεπιστημίου, μετά από πρόσκληση της Διάσκεψης των Πρυτάνεων των Ιταλικών Πανεπιστημίων (CRUI). Η πρωτοβουλία «Unveiled Universities», που χρηματοδοτήθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Πανεπιστημίων και Έρευνας, ήταν μια σύγχρονη ευκαιρία να μοιραστούμε την επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά που παράγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και ολόκληρης της επικράτειας.
Το CRUI αποδέχτηκε το αίτημα να καθιερωθεί η Εθνική Ημέρα Πανεπιστημίων στις 20 Μαρτίου 2024 για να συμπέσει με τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας και εντός της Εβδομάδας Minerva, μιας περιόδου αφιερωμένης στον εορτασμό της γνώσης, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Τα συνέδρια, τα εργαστήρια και οι ξεναγήσεις στο Πανεπιστήμιο της Magna Graecia (Μεγάληε Ελλάδας) είχαν σκοπό να αποκαλύψουν τη ζωή που διαδραματίζεται καθημερινά στις αίθουσες του Πανεπιστημίου, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή σύνδεση με την υπόλοιπη επικράτεια. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στις 15:00 στο San Giovanni Memorial Complex, με μια εκδήλωση που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: Από τις απαρχές της Magna Graecia, στο μέλλον της Magna Graecia (Giornata Nazionale delle Università – UMG SVELATA). Εμπειρογνώμονες και καθηγητές συναντήθηκαν στην επιστημονική κοινότητα και με την ιστορική, φυσιοκρατική εκδρομή που περιέγραψε τις όμορφες ιδιαιτερότητες του τοπικού πολιτισμού, δηλαδή τον πολιτισμό της Magna Graecia, με το επιστημονικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με στόχο την ανάπτυξη νέων στρατηγικών προγραμμάτων για το Πανεπιστήμιο της Magna Graecia στο Catanzaro.
Το Πανεπιστήμιο της Magna Graecia (UMG = University Magna Graecia) συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό, χρησιμοποιώντας αυτή την πρώτη ευκαιρία για να μοιραστεί πανεπιστημιακή γνώση και τις ιδέες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και σε εθνικό επίπεδο, όπως επιβεβαίωσε ο Πρύτανης Gianni Cuda, καθώς ευχαρίστησε την πρόεδρο του CRUI, Giovanna Iannantuoni που συμπεριέλαβε την ωραία εκδήλωση του University of (UMG) κρίσιμη γεωστρατηγική και γεωπολιτική στιγμή για το μέλλον του Πανεπιστημίου της Magna Graecia.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Πυθαγόρειων Επιστημών του Κρότωνα θέλει να δημιουργήσει ένα πανεπιστημιακό κέντρο σπουδών με πρότυπο το Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Magna Graecia στον Τάραντα και το Διεθνές Κέντρο Ιωακιμιστικών Σπουδών του San Giovanni στο Fiore. Αυτό το παράδειγμα θυμίζει πολύ την εποχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ο φιλελευθερισμός, όταν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα υποστήριζαν την ιδέα των φιλελεύθερων θεωρητικών και έτσι την θεσμοποίησαν. «Σε πολλές χώρες, τα ερευνητικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει νέους κλάδους πολιτικής επιστήμης, καθώς και διεθνείς σπουδές». «Αυτά τα ιδρύματα διευκόλυναν την εθνική συνεργασία και τον ακαδημαϊκό επαγγελματισμό σε συγκεκριμένους τομείς. Ωστόσο, ο βασικός ρόλος ήταν οι οικονομολόγοι, οι πολιτικοί και οι διανοούμενοι να αναπτύξουν και να διανείμουν την κανονιστική άποψη και οράματα, τις επιστημονικές και πολιτικές πρακτικές του φιλελεύθερου καπιταλισμού». (Maksimovic, 2021: 47–48).
Γεγονός είναι ότι πέρα ​​από κάθε λογική, αν και σήμερα μια επαρχιακή πρωτεύουσα 58.288 κατοίκων, ο Κρότωνας δεν έχει ακόμη ένα πανεπιστήμιο με σταθερά και μεταπτυχιακά κέντρα σπουδών που θα μπορούσε να προσελκύσει μελετητές από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Γεωπολιτικά και ιστορικά αυτή η πόλη του Κρότωνα ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας. Ας θυμηθούμε ότι εκεί ήταν το σπίτι του πρώτου Πανεπιστημίου της Δύσης, δηλαδή της περίφημης Πυθαγόρειας Σχολής του 6ου αιώνα π.Χ., όπου ο φιλόσοφος Πυθαγόρας από το νησί της Σάμου δίδασκε στους μαθητές του τα μυστικά της γνώσης και του κόσμου. Η διδασκαλία του περιλάμβανε μια φιλοσοφική θεωρία και μια θεωρία του σύμπαντος την οποία εξήγησε μέσα από τη θεωρία των αριθμών και της ψυχής (Μιχαηλίδης-Νουάρος, 1990).
Ο Κρότωνας είναι ο τόπος καταγωγής του φιλόσοφου και ιατρού Αλκμαίωνα, ο οποίος, ανατομώντας ανατομικά πτώματα, ανακάλυψε ότι το κέντρο της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν η καρδιά, αλλά ο εγκέφαλος, μετατρέποντας την ιατρική σε επιστήμη και όχι σε μαγεία. Η πόλη του Κρότωνα ήταν η γενέτειρα του μεγάλου γιατρού και χειρουργού Δημοκήδη, γιου του Καλλίφωνος, ιερέα του Ασκληπιού της Κνίδου, που σπούδασε στην Πυθαγόρεια ιατρική σχολή, την καλύτερη στον ελληνικό κόσμο. Ο Δημοκήδης θεράπευσε τον περίφημο Πέρση βασιλιά Δαρείο Α’ από διάστρεμμα και αργότερα θεράπευσε τη σύζυγο του Άτοσσα, που έπασχε από ασθένεια του μαστού (Αλεξιάδης, 1989· Beloch, 1912· Χριστοφιλόπουλος, 1973· Ciaceri, 1940· Finley, 1984· Graham, 1982).
Méros G

Θα ήταν παράλειψη να μην ειπωθεί κάτι για τον μεγάλο φιλόσοφο, αστρονόμο, μαθηματικό Φιλόλαο, Πυθαγόρειο μαθητή δεύτερης γενιάς, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, του οποίου η φιλοσοφική και αστρονομική σύλληψη παρουσίαζε το γεγονός ότι ο πλανήτης Γη, ως ατελές σώμα, πλαισιώθηκε από δίδυμο πλανήτη και έπαιξε τον πιο οριακό ρόλο στον κεντρικό πλανήτη. Εστία, ή αλλιώς η έδρα του Δία, ή το κέντρο της κοσμικής δραστηριότητας. Δυο αιώνες πριν από τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη (276–194 π.Χ.), ο οποίος υποστήριξε το μη γεωκεντρικό μοντέλο, όπου στο κέντρο του σύμπαντος θα μπορούσε, είπε, να υπήρχε μια μεγάλη φωτιά και γύρω από την οποία τα δέκα σώματα περιστράφηκαν αριστερόστροφα, συμπεριλαμβανομένων της Γης, Αντι-Γης, Σελήνης, Ήλιου, Ερμής, Δίας, Δίας, Αφροδίτης, Μάρτης. εξωτερική φωτιά. Δίδαξε επίσης ότι τα δέκα σώματα απείχαν από την κεντρική Φωτιά, σύμφωνα με αποστάσεις ανάλογες με τους παράγοντες του αριθμού 3, αριθμός που θεωρούνταν ιερός από τους Πυθαγόρειους φιλοσόφους. Οι αριθμητικές σχέσεις μεταξύ των πλανητών αποτελούσαν την αρμονία, μια τέλεια τάξη, την οποία αντιλαμβάνονταν τα πιο εξελιγμένα μυαλά ως ηχηρή νοημοσύνη, που ονομάζεται επίσης μουσική των σφαιρών. Στον φιλόσοφο Φιλόλαο αποδίδεται η επισημοποίηση του ρόλου του αριθμού για τα φυσικά μοντέλα με την ακόλουθη πρόταση: Όλα τα γνωστά πράγματα έχουν έναν αριθμό, και δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να γνωρίζουμε τίποτα χωρίς αυτόν (Hugh, 1911; History, 1926; Lacey, 1968; Triantafyllopoulos, 1961). Όσον αφορά στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, είναι επίσης αναπόφευκτο να αναφέρουμε τον Ιπποκράτη, έναν φιλόσοφο και άνθρωπο που ήταν το καμάρι ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά περισσότερο γνωστός ως ο πατέρας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και δημιουργός του όρκου που δίνει κάθε γιατρός. Ο ίδιος ήταν παιδί ενός Έλληνα φιλοσόφου και ιατρού ονόματι Ηρώδικου (Παναγόπουλος, 2020).
Για όλους αυτούς τους επιστημονικούς λόγους υπάρχει ανάγκη στη Μεγάλη Ελλάδα και στην πόλη του Κρότωνα να χτιστεί ένα μεγάλο κέντρο μελέτης, για όλους αυτούς τους επιστημονικούς λόγους υπάρχει ανάγκη στη Μεγάλη Ελλάδα και στην πόλη του Κρότωνα να χτιστεί ένα μεγάλο κέντρο για τη μελέτη τόσο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης όσο και της αρχαίας ελληνικής ηθικής και σοφίας. Εδώ γίνεται μια γεωπολιτική και γεωοικονομική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο κέρινου επιστημονικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού πολιτισμού μέσω γνωστικών προσπαθειών και με τη βοήθεια βιβλίων για την ανύψωση του επιπέδου της επιστημονικής γνώσης. Αυτό θα βοηθούσε να διαχωριστεί η λαϊκιστική προσέγγιση από την επιστημονική μελέτη της Μεγάλης Ελλάδας. Οι σημερινές δραστηριότητες απέχουν πολύ από τη συστηματική επιστημονική τάξη που θα μπορούσε να καθορίσει η πόλη του Κρότωνα ως ευρωπαϊκή κινητήρια δύναμη εθνικής, διεθνούς, κοινωνικο-ανθρωπιστικής και επιστημονικής γνώσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα άτομα που συμμετέχουν στον κοινωνικό/πολιτιστικό Σύλλογο Εκπαίδευσης και στο Διεθνές Ινστιτούτο Πυθαγόρειων Επιστημών και Φιλοσοφίας επιθυμούν να προσκαλέσουν αρκετούς μελετητές και επιστήμονες στον Κρότωνα, όπως ο καθηγητής Maurizio Giangiulio της Scuola Normale Superiore της Πίζας, καθηγητής ελληνικής ιστορίας στο Τρέντο, κοσμήτορας και μέλος της σχολής των γραμμάτων της Ιταλίας, καθηγητής επιστημονικού συμβουλίου της Αθήνας. να σχηματίσει και να οργανώσει ένα μέρος για τη μελέτη της Μεσογειακής και Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Ο Εκπαιδευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Καθ. Giangiulio, αποφάσισε να ανατυπώσει το έργο του με τίτλο: Έρευνα για τον Αρχαϊκό Κρότωνα, εκδ. Scuola Normale Superiore di Pisa 1989, παροτρύνοντας τα ιδρύματα και τους πολίτες του Κρότωνα να ιδρύσουν ένα εθελοντικό ταμείο για την ανατύπωση αυτού του έργου στην Κρότωνα, για να ξεκινήσει η λειτουργία ενός Κέντρου Πανεπιστημιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Πυθαγόρειων Επιστημών, που ιδρύθηκε από τον Δρ. παρέμβαση μελετητών, όπως ο Vittorio Emanuele Esposito, η αρχαιολόγος και γερουσιαστής Margherita Corrado και αρκετοί άλλοι.

 

 

Επίλογος

Είναι ενδεικτικό ότι όταν τα αυξημένα αισθήματα της Ελευθερίας και η Πανευρωπαϊκή Ιδέα της Ελευθερίας κυριαρχούν στους λαούς της Ευρώπης, είναι κάτι που ξεπερνά τη ζωή μας, ένα ανώτερο πνευματικό ιδανικό μπροστά στο οποίο οι μικροί στόχοι και οι κόποι της καθημερινής ζωής φαίνονται ασήμαντοι, καθώς μας φέρνει σε μια πανευρωπαϊκή ένωση ψυχών, που δημιουργούν επίσης δυναμικές δυναμικές. θετικό αποτέλεσμα του στόχου μας. Και ίσως πλησιάζει η μέρα που η Magna Graecia θα αναπνεύσει ξανά τον καθαρό αέρα της Ευρωπαϊκής Ελευθερίας και, αν στηριχθεί από τους θεσμούς της Ευρώπης, της Πολιτιστικής Ευρωπαϊκής Ανεξαρτησίας, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο για τη Μεγάλη Ελλάδα και την επιτυχία του κοινού ευρωπαϊκού αγώνα. Το Πανεπιστήμιο της Magna Graecia (UMG = University Magna Graecia) πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιες ευκαιρίες για να μοιραστεί πανεπιστημιακή γνώση και ευρωπαϊκό πολιτισμό σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο Πρύτανης Gianni Cuda την Εθνική Ημέρα του Πανεπιστημίου, και αυτό αντιπροσωπεύει επίσης μια κρίσιμη γεωστρατηγική και γεωπολιτική στιγμή για το μέλλον του Πανεπιστημίου της Magna Graecia, του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, της ευρωπαϊκής κοινωνίας και της Ενωμένης Ευρώπης.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αλεξιάδης, Σ. Γ. (1989). Αρχαία Ελληνική Λα. Αθήνα: Σάκκουλα. Αριστοτέλης. (1999). Πολιτική. Kitchener: Βιβλία Batoche. Beloch, K. J. (1912). Griechische Geschichte, Vol. 1(2). 2 ed. Βερολίνο και Λειψία: Κ. J. Trübner, Strassberg. Cantarella, Ε. (1981). L’ ambiguo malanno. Condizionne e φανταστείτε della donna nel antiquita greca e romana. Roma : Feltrinelli.
Compernolle, Van B. (1981). La Legistation aristocratique de Locres epizephyriennes dite law, de Zaleukos. Antiquite classique, 50.
Χριστοφιλόπουλος, Α. Π. (1973). Νόμος και Ιστορία. Αθήνα.
Ciaceri, Ε. (1940). Storia della Magna Grecia, Ι2. Milano: Editrice Dante Alighieri.
Διόδωρος Σικελός. (1933). Βιβλιοθήκη Ιστορίας, Τόμος Ι: Βιβλία 1–2.34. Μετάφραση C. H. Oldfather. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Dunbabin, J. (1948). Οι Δυτικοί Έλληνες. Οξφόρδη: Oxford Press.

 

 

 

 

 

Πηγή: Παναγόπουλος, Α. (2024). Γεωπολιτική και κοινωνική σημασία της ανάπτυξης της Magna Graecia – Από το Χθες στο Σήμερα. Σε: Maksimovic, M. &
Rohrbach, W. (Επιμ.). The Geo-Economic Landscape: A Market and Social Approach, σελ. 324–343. Επεξεργασμένοι τόμοι. Βελιγράδι: Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών; Krems: University for Continuing Education Krems, Danube University Krems. https://doi.org/10.59954/QGRL7430-12

 

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, Ακαδημαϊκός EASA, Ομότιμος Καθηγητής του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας της Ελλάδος και πρώην Πρύτανης της Αθωνιάδας Ακαδημίας στις Καρυές του Αγίου Όρους. Παναγοπούλου είναι διδάκτορας στις πολιτικές επιστήμες, στη βιοηθική, στην πολιτική ιστορία και στη θρησκεία και μεταδιδακτορικό στη Νομική. Επιστημονική Έρευνα: Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Πανεπιστήμιο Tomas College στη Βαρσοβία, υποτροφία ΙΚΥ στη Γενεύη. Κέντρο Chambesy του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Συντονιστής Προγράμματος Διεπιστημονικών Ελληνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο του Αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού στην Κεντρική Αμερική. Σχολή Θρησκευτικού Δικαίου, Πρύτανης Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Καρυών Αγίου Όρους – το 2012–2013. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Σάλτσμπουργκ. Μέλος της Διεθνούς Σλαβικής Ακαδημίας Επιστημών, Εκπαίδευσης, Τεχνών & Πολιτισμού, Μόσχα & Βελιγράδι.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *